Turėk didelių sumanymų, bet džiaukis mažais malonumais.

Kelionės, vaikai, zumba, big data, slidinėjimas, gėlės, skanumynai, rankdarbiai ir kitos malonios smulkmenos.

Smagu, kad užsukot :)


2010 m. liepos 14 d., trečiadienis

Naminis jogurtas

1 dublis :)

Taigi vakar (2010.07.15) pabandžiau pagaminti naminį jogurtą iš tikro kaimiško pieno. Pasinaudojau populiariu receptu: 2 l pieno ir mažas indelis natūralaus jogurto. Kadangi turėjau didesnį indelį jogurto Dobilas (300 g), tai įdėjau pusė jo.

Pats receptas yra toks:

Jogurtą išimkite iš šaldytuvo, kad atšiltų iki kambario temperatūros. Atidarykite, išplakite šaukšteliu.

Pieną supilkitę į storasienį puodą ir pastatykite virti. Atidžiai maišykite, mentele gramdykite dugną ir neatsitraukite, kol pienas užvirs. Jei norite skysto jogurto (geriamo), užvirusį pieną tuoj pat nukaiskite. Jei norite pasigaminti tirštesnio, pieną maišydami virkite dar pusvalandį, kad išsigaruotų dalis vandens, o pienas šiek tiek kondensuotųsi.

Puodą nukaiskite, pripilkite užkimštą kriauklę šalto vandens ir įstatykite puodą aušinti. Aušindami maišykite, kad pieno paviršiuje nesusidarytų plėvė.

Pieną ataušinkite iki 45oC. Esant per aukštai temperatūrai, jogurto bakterijos žus, o esant per žemai, pienas nevirs jogurtu (gausis kefiras ;). Temperatūrą tikrinkite taip. Jei, įkišę pirštą į pieną, galite, neskubėdami suskaičiuoti iki 15 – temperatūra tinkama.

Jei piene visgi susidarė plėvės, perkoškite pieną per marlės audinį.

Įmaišykite jogurtą.

Pieną supilkite į molinį ar stiklinį ąsotį, uždenkite marlės audinio atraiža ir pastatykite šiltai visai nakčiai arba mažiausiai 8 valandoms. Jei aplinkos temperatūra bus per šalta, jogurto bakterijos negalės daugintis ir jogurtas nepavyks. Todėl raskite jogurtui vietą šilumoje ar arti šilumos šaltinio, tačiau apsaugokite nuo skersvėjo ir tiesioginių saulės spindulių. Visą rūgimo laiką jogurto judinti negalima.

Ar jogurtas surūgo, galite patikrinti spustelėję pirštu: jei duobutės vietoje nesisunkia pienas, o jogurtas tirštas – tuoj pat statykite į šaldytuvą. Taip pagamintas jogurtas bus tinkamas vartoti 7-8 dienas. 

Jei jogurtas per ilgai stovės kambario temperatūroje, jis taps labai rūgštus.

Prieš valgant į jogurtą galima įdėti uogų, uogienės, medaus ir pan.

Atrodo viskas aišku. Bet :) Kadangi viriau pieną dideliame špyžiniame puode ant 100 metų elektrinės viryklės nuolait maišant bei skaitant dukrai pasaką, tai nepastebėjau, kada tas pienas užvirė (man atrodė, kad neverda). Kol nepastebėjau, kad pieno ženkliai sumažėjo... Gavosi, kad apie valandą praėjo nuo tada, kai užstačiau puodą. Nukėliau puodą, įstačiau į kriauklę su šaltu vandeniu ir nuėjau lovą paklot. Grižtu, įkišu pirštą, o pienas jau stipriai atvėsias, buvo apie 35 laipsnius. Tada vėl jį pašildžiau, gavosi iki 50 laipsnių, įpyliau į stiklinį indą ir laukiau, kol atvės iki kokiu 43. Temperatūra matavau aliumininiu termometru. Neseniai jį įsigijau, tai pirmą kartą naudojau. Tai kai rodė šiek tiek žemiau 45, tai iš tikrųjų pasiteisino tas pasiūlymas įkišus pirštuką skaičiuoti iki 15. Prie aukštesnės temperatūros iki 15 neištraukdavau :)

Įmaišiau jogurtą, supyliau į stiklainius, uždariau dangteliais (įdomų, ar galima taip sandariai uždaryt?), tai iš 2 l pieno, gavosi 2 nepilni 0,75 l ir 0,5 l stiklainiai, t.y. vos ne litras pieno išgaravo beverdant. Į tą špyžinį puodą įdėjau rankšluostį, ant jo padėjau stiklainius, užklojau antklodėlę ir išnešiau į šiltą verandą nakčiai. Buvo jau apie vidurnaktį.

Apie 10 val ryto patikrinau, buvo sustingę, paragavau, tai šiltas nelabai skanu. Įdėjau į šaldytuvą, po kurio laiko vėl paragavau. Faktas, kad toks kaip parduotuvėje nesigavo, bet valgyt galima, nerūgštus :) Tik dukrą jau iš vakaro pareiškė, kad naminio nevalgys... Jogurtas man gavosi pakankamai tirštas, galima semti su šaukštu, tik tąsus, kaip klijai. Įdomu kodėl? Ir koks jis turėtų būti iš tikrųjų?...

Tikiusi, kitą kartą gausis geriau. Jei kas žino, ką padariau ne taip, laukiu komentarų ;)

P. S. Galima jogurtą daryti su spec. jogurtinę: http://www.italian-shop.net/product_info.php?products_id=41 ;) 

O čia yra daug komentarų apie šio jogurto gamybą.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą