Turėk didelių sumanymų, bet džiaukis mažais malonumais.

Kelionės, vaikai, zumba, big data, slidinėjimas, gėlės, skanumynai, rankdarbiai ir kitos malonios smulkmenos.

Smagu, kad užsukot :)


2010 m. liepos 16 d., penktadienis

Kokoso aliejus odos ir plaukų priežiūrai

Savo susipažinimą su alejais pradėjau nuo kokoso aliejaus, universaliausio iš visų, be to labai mėgstu kokoso kvapą.

Kokosų aliejus gydo peršalimą ir kosulį (dedamas į karštą pieną su medumi).

Kvapunamai.lt puslapyje http://www.kvapunamai.lt/lt/kokoso_aliejus_straipsnis/ 
yra išsamus straipsnis apie kokoso aliejų:

NERAFINUOTAS KOKOSO ALIEJUS ODOS PRIEŽIŪRAI

Kodėl nerafinuotas kokosų aliejus yra viena iš geriausių odos priežiūros priemonių? 

Apie kūno priežiūros priemonių sudėtines dalis…
Daugumos komercinių kremų ir losjonų pagrindinė sudedamoji medžiaga yra vanduo, todėl jų drėgmė greitai susigeria į sausą, raukšlėtą odą. Patekęs į odos audinius vanduo juos išplečia, pripildo tarsi balioną vandens, todėl raukšlėtumas sumažėja, o oda ima atrodyti lygesnė. Bet, deja, tai labai laikina… Vos tik vanduo išgaruoja arba patenka į kraujotaką, oda vėl pasidaro tokia, kokia buvo, — sausa ir raukšlėta. Stenkis nesistengęs, bet jokiu komerciniu kūno ar veido losjonu, kremu ar kita panašia priemone odos sausumo ir raukšlėtumo nepašalinsi.

Be vandens, spirito, konservantų ir kvapiųjų medžiagų, į daugumos kūno priežiūros priemonių sudėtį dar įeina kokių nors aliejų. Kone be išimties tai maksimaliai rafinuoti augaliniai aliejai, kuriuose nebėra natūralių apsaugančių antioksidantų. Būtent oksiduotas, rafinuotas augalinis aliejus valgant ar naudojant kūno priežiūros priemones mus „aprūpina“ laisvaisiais radikalais.

Apie odos senėjimą...
Vienas pagrindinių odos audinių yra vadinamasis jungiamasis audinys, suteikiantis odai stangrumo ir elastingumo. Kol esame jauni ir sveiki, mūsų oda yra lygi, elastinga ir stangri, nes ją palaiko stiprios jungiamosios skaidulos. Senstant skaidulos silpsta natūraliai, be to, jas nuolat ardo laisvieji radikalai. Jungiamasis audinys kietėja ir praranda elastingumą bei stangrumą. Oda „nebelaiko“ pati savęs, ima smukti, nukąra, raukšlėjasi, darosi sausa ir diržinga.

...ir sendinimą: laisvieji radikalai ir antioksidantai
Organizme arba ant odos daugėjant laisvųjų radikalų kyla grandininė reakcija, dar labiau paskatinanti jų susidarymą. Vienintelis būdas kovoti su šiais piktadariais, pažeidžiančiais tūkstančius molekulių, — tai pasitelkti į pagalbą antioksidantus. Mat grandininė reakcija nutrūksta tada, kai laisvasis radikalas susiduria su antioksidantu. Bet tam reikia, kad mūsų ląstelėse, audiniuose ar ant odos būtų pakankamai antioksidantų. Jų kiekį mūsų ląstelėse didžia dalimi nulemia tai, ką valgome, tačiau kūno priežiūros priemonėse esantys antioksidantai taip pat yra labai svarbus jų šaltinis.

Mokslininkai biochemikai, šiuo metu nuodugniais tyrinėjantys antioksidantų savybes, „atrado“, kad nerafinuotas kokosų aliejus pasižymi išskirtinėmis antioksidantinėmis savybėmis. Pasak jų, jau nustatyta, jog su maistu vartojamas kokosų aliejų sumažina E vitamino poreikį. Tačiau tai toli gražu ne visos kokosų aliejaus antioksidantinės savybės. Natūralus nerafinuotas kokosų aliejus ypač veiksmingas kovojant su laisvaisiais radikalais. Pabrėžiame, kad tik nerafinuotas, nes rafinavimo metu aliejus praranda savo natūralius komponentus.

Įprastinės kūno priežiūros priemonės, paprastai pagamintos su rafinuotais augaliniais aliejais (iš jų rafinuojant pašalinami natūralūs antioksidantai), skatina laisvųjų radikalų susidarymą tiek ant odos, tiek poodiniame sluoksnyje. Dėl šios priežasties reikia būti itin atsargiems su įvairiais aliejukais, losjonais, kremais ir lūpų balzamais. Jeigu naudojate losjoną arba kremą su rafinuotu augaliniu aliejumi, tai patys sendinate savo odą.

Vienas iš būdingų senstančios odos požymių yra rudų dėmelių, panašių į strazdanas, pasirodymas. Tai neabejotinas ženklas, kad laisvieji radikalai gadina lipidus (riebalus) odoje, paversdami juos tam tikru pigmentu — lipofuscinu. Pagrindine priežastimi, dėl kurios atsiranda tos rudos dėmėles, laikoma ta, kad laisvieji radikalai odoje bombarduoja polinesočiąsias rūgštis ir baltymus, žodžiu, vyksta oksidacijos procesas. Viena ar dvi tokios dėmelės dar nesukelia didelio nepatogumo, ypač jei jų dar nematote ir nė nenutuokiate, kad jos jau randasi. Tačiau kad ir nepastebimos jos jau veikia mūsų sveikatą, nekalbant jau apie išvaizdą. Kūnui senstant lipofuscinas kaupiasi ląstelėse, nes jos pačios negali jo atsikratyti. Jei lipofuscinas jau atsirado, tai vargu ar kada beišnyks, bet naudojant tinkamą aliejų maistui ruošti ar odai puoselėti įmanoma užkirsti kelią tolesniam jo susidarymui ar net apnaikinti dėmeles.

Idealios kūno priežiūros priemonės turėtų būti gaminamos su nerafinuotais aliejais, kurie ne tik suminkština odą, bet ir apsaugo ją nuo sužalojimų, gydo ir suteikia jai jaunatviškesnę, sveikesnę išvaizdą. Vienas iš tokių nebrangių ir labai vertingų aliejų yra kokosų aliejus.

Natūralus nerafinuotas kokosų aliejus yra laikomas viena iš geriausių natūralių sudedamųjų bet kokios kūno priežiūros priemonės dalių.

Jis stabdo laisvųjų radikalų susidarymą ir saugo nuo jų žalingos griaunamosios veiklos.

Jis padeda išvengti rudų dėmelių ant odos ir kitų nemalonių odos senėjimo reiškinių, o įsigėręs į odą ir į jungiamojo audinio ląstelių struktūras saugo nuo pernelyg smarkaus, žalojančio saulės poveikio.

Jį naudojant jungiamasis audinys išlieka tvirtas ir elastingas, oda nesudrimba ir nesusiraukšlėja. Kai kuriais atvejais kokosų aliejus net padeda regeneruotis pažeistai arba sergančiai odai.

Ilgalaikiu poveikiu pasižymintis kokosų aliejus ne tik suteikia laikiną pagalbą odai, bet ir padeda ją gydyti, skatina jos regeneracijos procesus, sugrąžina odai jaunatvišką išvaizdą.

Kokosų aliejus padeda pašalinti mirusias odos epidermio ląsteles, todėl oda tampa lygesnė, glotnesnė, plonesnė ir labiau spindi sveikata.

Kokosų aliejus, įsismelkdamas į gilesnius odos sluoksnius, taip pat stiprina poodinius audinius


Odos apsauginis sluoksnis, ir kaip jam padeda kokosų aliejus
Į kūną mikroorganizmai patenka ne tik per gleivines, bet ir per odą. Kai odos gynybiniai mechanizmai apsilpsta, atsiveria kelias įvairiopoms infekcijoms. Aknė, arba spuogai, inkštirai, trichifilija (grybelis), pūslelinė, atleto pėda, karpos — tai tik kelios infekcijos, kurios gali paveikti odą, o sykiu ir visą kūną.

Sunkiausiai įveikiama cheminė užkarda šitiems mikroorganizmams veistis yra odos rūgščių sluoksnis. Sveikos odos pH (rūgštingumas) lygus maždaug 5,5 — šis skaičius rodo, kad odos reakcija yra nežymiai rūgštinė. Rūgštinę aplinką sukuria du mūsų geradariai — prakaitas (jame yra šlapimo ir pieno rūgščių) ir kūno riebalai. Gamta taip sutvarkyta, kad naudingoms bakterijoms tinka rūgštinė aplinka, todėl jos mėgsta gyventi ant sveikos odos, o žalingos bakterijos, priešingai, negali pakęsti rūgščios aplinkos ir ant sveikos odos jų būna labai nedaug.

Riebalai, kuriuos gamina mūsų kūnas, vadinami sebumu. Sebumas yra aliejinių (arba sebumo) liaukučių išskyros. Mūsų odoje gausu aliejinių liaukučių, be to, jos yra kiekvieno plaukelio šaknyje. Sebumo reikšmės sveikai odai neįmanoma pervertinti. Jis suminkština ir sutepa odą bei plaukus, taip apsaugodamas juos nuo džiuvimo ir trūkinėjimo. Be to, sebume esama vidutinio sotumo riebiųjų rūgščių, arba vidutinio ilgio trigliceridų, kurie skaidomi sukuria rūgštinę aplinką, būtiną kovai su kenksmingais mikroorganizmais.

Mūsų oda — tai daugybės mikroorganizmų buveinė. Dauguma šių mikroorganizmų yra visiškai nekenksmingi, kai kurie net naudingi, o kelios bakterijų rūšys yra tiesiog būtinos tam, kad mūsų oda išliktų sveika. Šios bakterijos minta vidutinio sotumo riebiosiomis rūgštimis, kurių turi odos sebumas ir... kokosų aliejus, ir ardydamos jas verčia laisvomis riebiosiomis rūgštimis. Vidutinio sotumo riebiosios rūgštys, esančios kokoso aliejuje, pačios savaime neturi antimikrobinių savybių. Tačiau, kai ant odos besiveisiančios gerosios bakterijos kokosų aliejaus trigliceridus (lygiai kaip ir sebumą) paverčia laisvomis riebiosiomis rūgštimis, jų kiekis odos paviršiuje gerokai padidėja, o sykiu gerokai sustiprėja ir odos galimybės apsisaugoti nuo odos infekcijų.

Žodžiu, laisvos riebiosios rūgštys veikia odos rūgštingumą, padedantį išvengti žalingų mikroorganizmų, sukeliančių ligas. Truputi rūgštinis odos pH ir vidutinio sotumo riebiosios rūgštys sukuria cheminę odos užkardą, kuri gerai apsaugo nuo infekcijas sukeliančių mikroorganizmų. Kokosų aliejus šiuo atžvilgiu yra neišsenkamas šių rūgščių natūralus gamtinis šaltinis.

Nuolat besimaudydami vonioje, naudodami dušo priemones ir muilą, naikiname odos apsauginį aliejaus ir rūgščių sluoksnį. O jam nykstant, oda dažnai išdžiūva ir sukietėja. Drėkinamosios priemonės padeda odai mažumėlę atsigauti, bet sunaikinto apsauginio riebiųjų rūgščių sluoksnio jos neatkuria ir netampa jų pakaitalu. Išsimaudžius atrodo, kad kūnas švarus, bet mikroorganizmų juk yra visur: ir ore, ir ant rūbų, ir ant visko, prie ko tik beprisiliečiame.

Kol prakaitas ir aliejus vėl sutvirtins natūralią odos užkardą, oda bus atvira infekcijoms. Tačiau jei išsimaudę išsitepsime kremu su kokosų aliejumi arba tiesiog pačiu kvepiančiu kokosų aliejumi, mes padėsime odai mikliai atkurti natūralią antimikrobinę rūgščių užkardą. Daugelis tautų Indijoje, Indonezijoje, Polinezijoje tai daro nuo žilos senovės. Chemijos persunktame gyvenime ši patirtis yra stačiai neįkainojama, nes juk kone kiekvienas esame susidūrę su rimtomis odos problemomis. O Vakaruose netrūksta žmonių, kurie kaskart išsimaudę tepasi nerafinuotu, natūraliu, kvepiančiu, kokybišku kokosų aliejumi. Jiems tai jau įprotis...

Kokosų aliejus ant plaukų ir galvos odos


Kokosų aliejus panašiai kaip odą veikia ir plaukus. Jis juos suminkština, išlygina plauko sieneles ir maitina galvos odą.

Specialistai sako, kad kokosų aliejaus kaukių naudojimas prieš plaunantis plaukus padeda nuo pleiskanų kur kas geriau negu visi gydomieji šampūnai.

Kokosų aliejaus savybės


Kokosų aliejus lengvai susigeria, suminkština odą ir nepalieka ant jos riebaus sluoksnio.

Jis veikia raminančiai, gydo žaizdas, kraujingas pūsles, išbėrimus.

Jį naudodami per kelias dienas galime apmalšinti chroniškus odos uždegimus, tad nenuostabu, kad kokosų aliejus yra itin vertinga sudedamoji gydomųjų balzamų ir tepalų dalis.

Liaudies medicinoje kokosų aliejus sumaišytas su česnaku yra žinomas kaip labai veiksminga priemonė nuo pėdų karpų ir atleto pėdos. Tuo mišiniu tepama nakčiai. 

Kokosų aliejus ypač dažnai naudojamas gaminant natūralius muilus. Tokie muilai netrenkia taukais ar aliejumi. Priešingai, jie skleidžia malonų šviežią kvapą ir minkštai putoja.

Toks yra gydantis kokosų aliejaus stebuklas.

Parengta pagal B. Fife knygą „Gydantys kokosų aliejaus stebuklai“.

4 komentarai:

  1. labai ačiū, daug įdomios ir geros informacijos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai naudingas straipsnis, kuriame dar kartą įsitikinau, kad kokoso aliejus vienas geriausių produktų, kurį naudoju.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kokosų aliejus plaukams tikrai labai padeda, kūnui dar kažkaip nebandžiau. Prieš trenkant galvą stengiuosi plaukus išsitepti kokosų aliejumi ir truputį palaikyti. Dar taip pat vartoju gnld vitaminus, kurie yra natūralūs ir padeda palaikyti sveiką organizmą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kokosu aliejus tikras geris plaukams, zinoma naudoju ir vitaminus https://www.vitaminai.lt/katalogas/vitaminai/plaukams/ kad plaukai augtu, tai vienus tai kitus, o kokosu alieju visada laikau nakti, tai tobulai krenta ryte galva issiplovus.

    AtsakytiPanaikinti