Turėk didelių sumanymų, bet džiaukis mažais malonumais.

Kelionės, vaikai, zumba, big data, slidinėjimas, gėlės, skanumynai, rankdarbiai ir kitos malonios smulkmenos.

Smagu, kad užsukot :)


2010 m. liepos 16 d., penktadienis

Alyvuogių aliejus iš Kretos

Pernai pavasarį keliaudama po Kretą, apsivalgydavau graikiškomis salotomis. Buvom nusipirkę aliejaus, ir gaminome patys, bei kiekviena diena raugaudavome kavinėse vis kitame Kretos kampelyje (išsinuomavom mašiną ir 5 dienas keliavom po salą). Tikrai buvo skanu. Parsivežiau ir namo Kretetiško alyvuogių aliejaus. Tačiau, jis baigėsi. Pirkau kažkokį Lietuvoj, bet tai jau buvo kitas skonis. Ir štai radau, kad ir pas mus prekiaujama alyvuogių aliejumi iš Kretos : www.alyvuogiualiejus.lt. Skelbia, kad ekologiškas, nerafinuotas, šalto spaudimo.

Gal esat kas ragavę? ;) Reikia paragaut :)

O čia iš jų puslapio apie alyvuogių aliejų.

Alyvuogių aliejus – skystasis auksas!

Meilės ir grožio graikų deivė Afroditė žinojo viską apie Homero aprašytą “skystąjį auksą” - alyvuogių aliejų ir jo teikiamą naudą. 

Neužterštoje ir saulės apdovanotoje senovės Kretos saloje auga virš 30 milijonų alyvmedžių. Kretos gyventojai jau nuo 3500 m. prieš Kristų, senosios Kretos civilizacijos laikotarpiu, visapusiškai išnaudojo gausius alyvmedžių vaisius.

Antikos laikotarpiu moterys skystąjį auksą naudodavo kaip grožio priemonę plaukams bei odai švelninti. Jos sumaišydavo maistingą bei turtingą naudingomis medžiagomis alyvuogių aliejų kartu su laukinėmis kalnų žolelėmis ir tepdavo kūną bei plaukus.

Taip pat ir šiandien, seniausių laikų odos ir plaukų priežiūros receptai iki šiol naudojami Kretoje ir vis labiau jie tampa vertinami kitose šalyse. Geriausias pasaulyje alyvuogių aliejus – iš Kretos – puoselėja, maitina, gydo ir apsaugo net ir jautriausią odą

Išbandykite šias kretiečių pamėgtas procedūras, naudojant kokybišką alyvuogių aliejų (nerafinuotą, šalto spaudimo) .

Alyvuogių aliejus plaukams (Šilkiniai plaukai)

Naudokite alyvuogių aliejų kaip plaukų kaukę. Puiki priemonė pavargusiems, išsausėjusiems, pažeistiems plaukams. Taip pat puikiai pamaitina galvos odą, naikina pleiskanas.

Nedidelį aliejaus kiekį įmasažuokite į galvos odą ir plaukus. Uždenkite plaukus dušo kepurėle ir palikite apie pusę valandos. Išskalaukite plaukus šampūnu, kaip įprasta.

Be to, alyvuogių aliejus – nuostabi priemonė vietoje nenuskalaujamo aliejuko skilinėjantiems plaukų galiukams. Lašelį patrinkite delnuose ir patepkite plaukų galiukus.

Alyvuogių aliejus veidui (Skaistus veidas)

Saulė, vėjas, šaltis neigiamai veikia veido odą. Jei Jūsų oda išsausėjusi, pleiskanoja – sukamaisiais judesiais pamasažuokite veidą nedideliu kiekiu alyvuogių aliejumi. O gal verta visai atsisakyti neaiškios sudėties veido kremų ir rinktis natūralų produktą?

Alyvuogių aliejus kūnui (Aksominė oda)

Paprastas, bet veiksmingas būdas nušveisti nuo odos suragėjusių lastelių sluoksnį - sumaišyti alyvuogių aliejų su cukrumi ir druska. Po tokios šveitimo procedūros, oda bus pamaitinta, švelni lyg šilkas.

Alyvuogių aliejus nagams bei odelėms (Tvirti nagai)

Nedideliame dubenėlyje pašildykite alyvuogių aliejų. Imerkite pirštus ir palaikykite keletą minučių. Po tokios vonelės nagai bus pamaitinti, o odelės minkštos.

Alyvuogių aliejus rankoms ir kojoms (Švelnios rankos ir kojos)

Kaskart kai Jūsų rankų bei pėdų oda pavargusi, sausa – palepinkite švelniu masažu naudojant alyvuogių aliejų. Kretos moterys prieš naktį taip masažuoja rankų plaštakas bei kojų pėdas ir miega dėvint medvilnines pirštines bei kojines. Patikėkite, pabusite su švelniausiomis bei glotniausiomis rankomis bei pėdomis!

Alyvuogių aliejus lūpoms

Nuostabi gamtos dovana sausoms, suskirdusioms lūpoms. Tiesiog lengvai jas patapšnokite pirštų galiukais, pateptais alyvuogių aliejumi.

Alyvuogių aliejus – priemonė po skutimosi ir makiažo valiklis?

Vyrai natūralų alyvuogių aliejų gali naudoti vietoje kremo po skutimosi. Moterys, beje, taip pat bus nustebintos, kaip aliejus raminamai veikia po skutimosi net ir jautriausią odą.

Nepatikėsite – alyvuogių aliejus taip pat gali pašalinti makiažo likučius ir net nuvalyti akių tušą!

Kartais tobulumas slypi paprastume, arba šlakelyje gero alyvuogių aliejuje. Pabandykite!


ALYVUOGIŲ ALIEJAUS RŪŠYS 

Virgin Olive Oil (liet. grynas alyvuogių aliejus) – aliejus gaunamas iš alyvuogių nekeičiant jų pagrindinių savybių. Taip gaunamas visiškai natūralus produktas, turintis visas alyvuogių savybes ir charakteristikas. Šis aliejus skirstomas į tris rūšis:

- „extra“ (liet. ypač grynas alyvuogių aliejus) – jo rūgštingumas yra mažesnis negu 1 % (geriausiuose aliejuose netgi 0,225 %). To siekiant alyvuogės renkamos rankomis, o aliejaus spaudimas pradedamas be vėliau kaip per 24 valandas po alyvuogių surinkimo. Aliejai, turintys pavadinime „extra“, yra pirmojo spaudimo, tačiau aliejai „extra“ mūsų parduotuvėse minimaliai atitinka šios rūšies aliejaus reikalavimus.[reikalingas šaltinis]
- „average“ – gaminamas iš labiau prinokusių negu „extra virgin olive“ alyvuogių ir turi rūgštingumą iki 1,5 %.
- „strong“ – rūgštingumas iki 2 %.

Refined Olive Oil (liet. rafinuotas alyvuogių aliejus) – gaunamas chemiškai rafinavus „virgin olive oil“, kas turi pagerinti aliejaus skonį, praskaidrinti ir suteikti aliejui tinkamą spalvą.

Olive Oil – gaunamas rafinuojant alyvuogių minkštimą ir odeles. Šviesesnis ir labiau beskonis. Rūgštingumas iki 3,3 %.

Olive-Pomace Oil (liet. alyvuogių išspaudų aliejus) – gaunamas perdirbant tai, kas liko po ankstesnių spaudimų. Tai yra žemesnės leidžiamos valgyti rūšies aliejus.

Refined Olive-Pomace Oil (liet. rafinuotas alyvuogių išspaudų aliejus) – gaunamas rafinavus tokį aliejų, kurio skonis arba rūgštingumas neleido jį naudoti maistui.

Vienas iš alyvuogių įvertinimo kriterijų yra rūgštingumas, kuris reiškia aliejinės rūgšties kiekį gramais 100 gr. alyvuogių aliejaus kiekyje. Rūgštingumo laipsnio negalima nustatyti ragaujant aliejų. Kuo rūgštingumas mažesnis, tuo geriau, nes tai reiškia, kad aliejus buvo pagamintas iš sveikų, gerai aliejui tinkančių alyvuogių. Aliejaus rūgštingumas yra tiesiai susijęs su panaudotų alyvuogių kokybe. Bet pats rūgštingumas negali būti vieninteliu kriterijumi, nes pasitaiko aliejų su labai mažu rūgštingumu, bet jų skonis, spalva arba aromatas yra anaiptol ne tobuli.

1 komentaras:

  1. Rekomenduoju www.alyvuogiualiejus.lt. Labai skanus aliejus.

    AtsakytiPanaikinti