Turėk didelių sumanymų, bet džiaukis mažais malonumais.

Kelionės, vaikai, zumba, big data, slidinėjimas, gėlės, skanumynai, rankdarbiai ir kitos malonios smulkmenos.

Smagu, kad užsukot :)


2011 m. kovo 27 d., sekmadienis

Kelionė į Portugaliją, arba pavasario beieškant :)

Pagaliau galiu vėl parašyt apie kitą mano aistrą - keliones. Ne šiaip keliones su komfortabiliu autobusu, su viskas suplanuota ir įskaičiuota, o apie keliones, kai pasikliaujama tik savim, kai prieš važiuojant pats viską suplanuoji, pats apie viską pasiskaitai, kai išvažiuoji ten, kur kelionių agentūrų kainos labai kandžiojasi (nuo 3500 Lt... :), o tavo finansai atrodo leistų kelionė tik iki vietinės jūros su palapine :)))

Kodėl Portugalija? Pernai buvom Norvegijoje, ir nejučia suplanavom, kad kita kelionė bus į kitą Europos galą - Portugalija.

Kodėl šiuo metu? Todėl, kad norisi pavasario, kai už lango nuo -20 iki -10 laipsnių šalčio.... Be to nuo kovo 26 Ryanairas neskraidins pigiai į Vokietiją, iš kurios pakankamai patogu nusigaut į Portugaliją.

Mano įspūdžiai apie Portugaliją:

- šiaurinėje dalyje miestai pasipuošę pasakiško grožio ir dydžio žydinčiomis magnolijomis, kamelijomis ir rododendrais; visžaliai augalai ir eukaliptai visur, citrinų ir apelsinų sodai;

- didingi senamiesčiai, šiek tiek apleisti, bet puikiai atskleidžiantys kadaise galingą ir turtingą valstybę,

- kelių raizgynai šiaurinėje dalyje, susilieję miestai ir minimum ženklų, kaip mums pasirodė, be GPS būtų amen...

- banguojantis vandenynas vakarinėje pakrantėje ir gražus paplūdimiai pietuose, uolėtos pakrantės, ir šiaip nepamirštamas bendras gamtovaizdis pietuose;

- draugiški ir atviri žmonės.

Bilietus kaip visada užsakiau prieš 2 mėn, mašina išsinuomavom prieš savaitę.

Kelionė suplanavom taip, kad atskrendam į Porto (Portugalijos šiaurė), išsinuomojam mašiną ir keliaudami pakrantę, lankydami įžymias vietas keliaujam į pietus iki Faro, kur grąžinam mašiną ir išskrendam namo. Taigi, per 8 dienas pravažiavom šiek tiek virš 2000 km

MARŠRUTAS:

Porto - Guidemares-Braga - Viana do Castelo - Porto - Aveiro - Pinhao - Aveiro - Coimbra - Leira - Batalha - Fatima -Nazare - Sintra - Cabo Raso - Praja de Guincio - Cascais -Lisboa -Sines -Lagos - S. Vicente -Sagres -Ponta da Piedade -Portimao -Lagos - Sagres - Ferragudo - Carvoieiro - Albufeira - Vilamoura - Olhao - Tavira - Faro.

Kelionėje naudojau šį žemėlapį, tikrai labai išsamus ir aiškus, pažymėtos visos lankytinos vietos.

Pagrindiniai informacijos šaltiniai:

http://

http://lt.tixik.com/c/europa-3/portugalija-191/ - pagrindinis mūsų vadovas

http://www.trivago.ru/португалия-31481/достопримечательности

www.visitportugal.ru/

http://www.portugal-auto-rentals.com/ -mašinos nuoma

www.couchsurfing.com - nakvynių paieška

www.cp.pt - geležinkeliai

IŠLAIDOS:

Bendros kelionės išlaidos vienam žmogui - ~1350 Lt, iš jų:

Lektuvo bilietai 305 Lt: Kaunas - Dusseldorf (Weeze) - Porto ir Faro - Dusseldorf (Weeze) - Kaunas

Mašinos nuoma 8 dienom: 187 EUR (674 Lt):2=337 Lt

Kuras: 572 Lt:2=286 Lt (viso 112 l dyzelio, sąnaudos - 5,5 l )

Stovėjimai: 40 Lt:2=20 Lt

Maistas: 150 Lt

Nakvynė viešbutyje: 184 Lt:2=92 Lt

Mašinos palikimas stovėjimo aikštelėje Kaune - 130:2=75 Lt;

Kelionė iki Kauno ir atgal - 60:2=30Lt;

Kitos bendros: 43 Lt

MAŠINOS NUOMA

Mašina prieš savaitę rezervavom čia: http://www.portugal-auto-rentals.com/

Pasirinkom Guerin variantą "viskas įskaičiuotą", t.y. mums svarbiausia buvo kasko draudimas be išskaitos (jei su išskaita, tai 900-1000 Eur užšaldo kortelėje) ir One Way Tax netaikymas. Paprastai, jei imi mašina vienoj vietoj ir grąžini kitoj, tai taiko mokestį už kelią į vieną pusę (100-150 Eur, jei iš Porto į Faro). Tačiau kai kurios įmonės nuomojant 3 dienom ir daugiau (kitose 7 ir daugiau) šio mokesčio netaiko. Guerin netaiko nuo 3 dienų. Skaičiau, kad skrendant su Ryanairu, pigiausia nuomot Hertz, tačiau neišsiaiškinau, ar taiko jie šį mokestį, rašiau jiems e-mailą, bet neatrašė. Guerinu likom visiškai patenkinti. Jokių problemų neturėjom. Nors užsakinėjom 1,4 l dyzelį, gavom 1,7 l už tą pačią kainą - Opel Astra 2008 m.

Tik grįžus turėjom truputį streso, kai pamatėm, kad jie dar papildomai rezervavo kreditinėje kortelėje 100 Eur. Parašiau jiems, tai kitą dieną atrašė, kad čia atsargai rezervuojamas mokestis už kurą, jeigu negrąžintume mašinos su pilnu baku. Kitą dieną rezervavimą nuėmė.

Bendri kelių mokesčiai įskaičiuoti į moašinos nuomą, atskirom mokamom magistralėm nevažiavom



DAIKTAI

Kadangi važiavom tik su rankiniu bagažu, tai iš daiktų ėmiau tik šiek tiek drabužių ir lauktuves šeimoms. Ko nepaėmėm ir šioje kelionėje tikrai būtų pravertęs - tai termosas...

NAKVYNĖS

Gyvenom nuostabiose šeimose per www.couchsurfing.com.

Apie vakarus praleistus su tais žmonėmis galėčiau pasakot ir pasakot. Ši sistema tik dar karto patvirtino mano įsitikinimą, kad yra draugiškų, atvirų ir nuoširdžių žmonių šitame pasaulyje. Ačiū jiems labai labai!!!! Laikas, praleistas Jų šeimose suteikė ypatingą šilumą mūsų kelionei.

Manau šiai nakčiai jau užteks :)Su kitu įkvepimu surašysiu trumpą kelionės dienoraštį.

12 komentarų:

  1. kaip idomu ,.. smagu , kad patiko , nuotraukos r pamineti miestai sugrazino prisiminimus , teko pakeliauti po sia nuostabia sali , manau nei Lisabona nei Sintra nei Porto ilgai nepasimirs , bent jau man taip yra, tik gaila kad neaplankete nuostabaus viduramziu laiku obidos miestelio tikrai vertas demesio ... linkiu ilgai islinkanciu keliones ispudziu
    gero sekmadienio

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mes galvojome, kad iš Lisabonos grįšim į Baleal, kur turėjom nalvynę, tačiau nespėjom, pasilikom prie Lisabonos, todėl Baleal ir Obidus liko neaplankyti...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš dar nebuvau :(... Bet labai norėčiau su šeima ten kitamet nuvykti. Ačiū už nuorodas, išlaidų paskaičiavimus, kurie tikrai pravers planuojant būsimą kelionę. Nekantriai lakiu dienoraščio :).

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man ir teko keliauti po šią šalį, visos tos nuotraukos, aprašymai sukelia malonius prisiminimus. Gan geras įrašas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai sveikinu, kad tik tiek mažai išleidote tokiais pasakiškai kelionei, šaunuolei

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mane irgi vilioja kelionė į Portugaliją, bet nežinau. Kažkaip girdėjau, kad labai daug ten yra šiukšlių, o antrosios Brazilijos patirti nesinorėtų.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gražu! Dar girdėjau, kad Portugalija viena geriausių vietų grožio ir kainos santykiu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Nuostabu! Ar neteko kada organizuoti pigios keliones i Malta? Galvojam vienu kartu aplankyti ir ją, ir Portugaliją. Maltoje galbūt norėtųsi daugiau pailsėti, tačiau ir aplankyti kažką svajojame.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Beje, jūsų skrydis i portugalija buvo tiesioginis? Iš kurio oro uosto? Vis bandau surasti, bet niekaip nepavyksta... Gal turit patarimų, per kur keliauti?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Yra tiesioginiai iš Varšuvos Modlin oro uosto su Raynair. Skraidina
    į Porto, Lisaboną, Faro.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Labai įdomus straipsnis, kaip tik ir pati žadu keliauti į Portugalija,tiesiog mintis kilo netikėtai kai naršiau internetiniame puslapyje ir radau informacijos:
    http://skrendusuwizzair.lt/, labai gera svetainė,labai daug informacijos radau tiek apie bilietus tiek apie kitas šalis

    AtsakytiPanaikinti