Turėk didelių sumanymų, bet džiaukis mažais malonumais.

Kelionės, vaikai, zumba, big data, slidinėjimas, gėlės, skanumynai, rankdarbiai ir kitos malonios smulkmenos.

Smagu, kad užsukot :)


2012 m. gruodžio 28 d., penktadienis

Bronchitas. Mažiuko ligos istorija.


Kiekvieną kartą susirgus vaikui po ilgesnės pertraukėlės būnu pasimetus, nes pamirštų, ko čia griebtis, ir kaip geriau gydyti. Taigi, šį kartą nusprendžiau stebėti mūsų pasveikimą sergant bronchitu, ir žymėtis kada kaip jautiesi vaikas ir kaip jį gydžiau. Pagrinde rašau iš atminties kartą per savaitę. Tikiuosi, ši mano atmintinė sau ir dar ką nors padrąsins stebėti vaiko savijautą ir pagal tai rinktis gydymą, ne tik tradicinį, bet ir alternatyvų.

Ieškant informacijos, sužinojau, kad dažniausiai bronchitas yra virusinės kilmės susirgimas. O virusai kaip žinoma negydomi antibiotikais. Dar yra nuomonė, kad nereikia ir jokių kitų vaistų gert, praeis savaime. Čia irgi sutinku, bet psichologiškai sunku nieko nedaryt, todėl gėrėm gysločių ar čiobrelių sirupus, ir dar šį kartą išbandėm Umckalorą.

Įdomi mintis: Kai tokias ligas išgydai natūraliai, tai kitą kartą vis lengviau ir lengviau serga.

Ką daryt vaikui pradėjus sirgti. Mamų patarimai.

Lapkričio vidurys. Sūneliui 10 mėn.


1 SAVAITĖ
1 diena. Pirmadienis. Grižus po pasivaikščiojimo supratau, kad vaiką matyt buvau per plonai aprengus ir jam buvo šalta, nors miegojo ilgai ir ramiai.
2 diena. Vakare pasirodė pirmi slogos požymiai. Naktį miegojo neramiai, dėl slogos sunku buvo kvėpuot ir žįsti. Kaltinu save, kad vaikas peršalo. Nors iš kitos pusės, namuose jau nuo penktadienio vyresnioji dukra sloguoja ir sausai kosti. Gal ir su mažium pasidalino.
3-4 diena. Sloguojam. Sloga pagrinde vidinė, į išorę neišbėga, ištraukti neeina. Plaunu nosį jūros druskos tirpalų (3-4 kartus per dieną, žinau, kad reikia dažniau, kas valandą, o gal ir dar dažniau, bet nesiryžtų taip dažnai rikdyti vaiko. Abu vakarus kaitinau kojas vaikui vonioje prieš miegą.
5 diena (penktadienis). Prieš pietus pasivaikščiojom, namuose pamiegojom, o po miego pastebėjau, kad vaikas karščiuoja - 37,5. Į vakarą vangus pasidarė, daug nešiojom, atsirado silpnas kosulys (atsikosėjimas), girdėjosi karkalai su švilpimu. Naktį miegojo labai blogai, zyzė, daug nešiojau, mažai miegojom, guldžiau ant pakeltos pagalvės, kambaryje degė šviesa, o aš vis tikrindavau, ar vaikas kvėpuoja, ar labai karščiuoja (daugiau 38 nebuvo temperatūros). Vakare daviau pakvėpuot Ventolino ir pradėjom gerti Hedelixą.
6 diena. Šeštadienis. Sergam, temperatūra iki 37,6. Gulim, vaikštom, nešiojam, 4 k per dieną kvėpuojam Ventoliną, 3 k geriam Hedelixą. Vėl nerami naktis.
7 diena. Sekmadienis. Temperatūra nukrito. Vaikas gyvus, žaidžia. Kvėpuoja garsiai, su karkalais ir švilpimu. Paleido vidurius vaikui. Vakare nusprendžiau Hedelixo nebeduot. Naktį išsigandau. Miegant sūnus kvėpuoja labai garsiai, gargaliuoja viskas. Per porą naktų pripratau prie to garso, ir štai atsibundu ir negirdžiu to garso. Pašokau iš lovos, vaiką į rankas ir tikrinu, ar kvėpuoja. Pasirodo tiesiog aprimo kvėpavimas ir ramiai sau miegojo.

2 SAVAITĖ
8 diena. Pirmadienis. Po pietų nuėjom pas gydytoją, diagnozė - bronchitas. Antibiotikų atsisakiau, kol nepadarytas kraujo tyrimas. Grižus iš poliklinikos pakilo temperatūra iki 38,3... Vėl pranešiojau pagrinde jį vertikaliai visą vakarą, nes nenorėjo gulėt. Per naktį temperatūra pati nukrito. Nuo vakaro praėjom gerti Umkalorą.
9 diena. Antradienis. Iš ryto ėjom priduoti kraują ir užsukom pas mūsų masažistę, padarė jam masažą. Spiegė visą laiką. Sutarėm, kad gal geriau darysim masažą namuose, gal bus ramesnis, deja...
10 diena. Trečiadienis. Iš ryto masažas. Spiegimas tas pats... Po pietų paskambinau gydytojai dėl kraujo tyrimo. CRB - 83, bet kažką apie leikocitus sakė, kad pagal juos nebūtų pasakiusi, kad uždegimas. Vaikas jau man atrodo sveikstantis, todėl su antibiotikais vėl nusprendžiau palaukti iki ryto, nes ketvirtadienį vėl turėjom eit pas gydytoją ir kartoti tyrimus.
11 diena. Ketvirtadienis. Mūsų situacijos santrauka konsultacijai su kitom mamom, nes jau pati nežinojau kaip geriau pasielgti:
10 mėn. vaikas prieš 10 dienų suslogavo (praeitą antradienį). Penktadienį jau girdėjau karkalus. Pakilo temperatūra iki 37,5. Panaši temperatūra laikėsi visą savaitgalį, tai nukrisdavo, tai vėl pakildavo, nenumušinėjau. Pas gydytoją buvom pirmadienį, bėganti nosis (iš pradžių buvo vidinė sloga, ištraukt nieko neeidavo), retas drėgnas kosulys, raudona gerklė ir daaauuug stambių karkalų - diagnozė obstrukcinis bronchitas (prieš 5 mėn. du iš eilės tokius bronchitus turėjom). Po nuėjimo i polikliniką temperatūra pakilo iki 38,3, per naktį nukrito. Antradieni iš ryto pridavėm kraują. Trečiadienį po pietų sužinojau tyrimo rezultatus - CRB 83. Šiandien vėl pakartojom kraujo tyrimą - CRB 30. Antibiotikų dar negeriam. Nuo antradienio ateina masažą padaro, kvėpuojam ventoliną ir geriam umkolorą, tepu krutinę juodojo tmino aliejuku, vilnonė kaklaskarė ir liemenė nuolat nešiojam, darau pratimus kvėpavimo pagerinimui ir atsikosėjimui. Vaikas akivaizdžiai man atrodo, kad sveiksta. Pienuko iš kruties geria kaip ir visada daug, tik kito maisto nevalgo, vandenuką geria irgi normaliai, bet šlapinasi retai. Jau antrą naktį miega ramiai. Gydytoja primigtinai rekomenduoja gert antibiotikus. Bet jeigu CRB mažėja, tai gal visgi pats organizmas įveiks bakterijas, ar jas tik antibiotikai sunaikina?

Kaip sakiau, kai sūnus buvo 5 mėn. sloga po poros dienų baigėsi bronchitu, gėrėm antibiotikus, pasveikom greitai, bet po 2 savaičių buvo tas pats. Tada jau aš atsisakiau antibiotikų (kiek tada crb buvo nežinau), masažiukais, mankštom, tepaliukais išsigydėm per 3 savaites, daugiau iki šio karto nesirgom. Tiesa, aš dar po tos užsitęsusios slogos ieškant alternatyvius gydymo metodus, perskaičiau knygą "Naturopatija" (rus.k.), pakeičiau savo mitybą, nevalgau mėsos.

Kadangi čia trečias vaikas, ir pirmi du ne po vieną ir ne po du bronchitų ir plaučių uždegimų turėjo, ir ligoninėse gulėjom ne kartą, ir visada siūlydavo tik gydymą antibiotikais. Dabar jau turiu ir patirties, ir drąsos gydyti kitaip, tik vis tiek baisu nepakenkti vaikui.

Iš poros žmonių susilaukiau palaikymo neduot antibiotikų. Dar pradėjau tepti krutinėlę dr. Teisso eukaliptinių tepalų. 
12 diena. Penktadienis. Po masažo pastebėjau, kad vaikas truputį išbertas, vakare jau buvo ryškiai išbertas pilvas ir nugara smulkiais raudonais taškeliais. Nusprendžiau, kad tai arba prakaitinė, arba alergiją į kažkokį tepalą (aliejuką ar eukaliptinį tepalą (greičiausiai)), nes pas dukrą irgi krūtinė buvo taip pat išberta, o jai irgi tepiau tuo pačiu. Vakare išmaudžiau.
13-14 diena. Savaitgalis. Vėl namuose. Šeštadienį išėjom pasivaikščioti.

3 SAVAITĖ
15-19 diena. Pirmadienį buvom pas reabilitologę, paskyrė elektromagnetinę procedūrą, nuėjom į vieną ir daugiau nebeėjom, nes vaikas rėkė tas 5 min. Antradienį buvom pas savo gydytoją. Karkalų negirdėt. Gydytojos komentaras: "Taip, galima pasveikti ir be antibiotikų, bet pažiūrėkit kiek ilgai kankinatės, o su antibiotikais gal per savaitę pasveiktų." "O mes niekur neskubam" - atsakiau.. Masažų nedarom dėl bėrimo. Geriam umkalora, ventolino tik pagal poreikį. Dieną vaikas atrodo sveikas, o kiekvieną rytą atsibusdavau su mintim, kad jau šiandien tai tikrai duosiu antibiotikų... Nes naktim būna 2-3 spazminiai kosulio priepuoliai, kai vaikas iš ramaus miego pereina į būseną, kai labai kosti. Tada paimu į rankas, paguldau ant peties, ir nešioju apie valandą, kol vaikas visiškai išsikosės. Dažniausiai būdavo apie vidurnaktį ir po to šiek tiek po 5 val. ryto. Įdomu, su kuo tai susiję?... Kosulio priepuoliui praėjus, vaikas vėl miega kaip angeliukas. Tiesa, atsikosėjimas drėgnas, tai tiek atkosti skreplių, kad nosis užsikemša ir springsta nuo jų. Tai tekdavo naktim dar po kosulio nosį valyt. Savaitgaliui nusprendžiu išvažiuot į kaimą, prasivėdint :)
20-21 diena. Savaitgalis. IŠDYGO 8 DANTUKAS :) (Kaip visada mano vaikams būdavo, praėjo lygiai dvi savaitės po to, kai užkilo temperatūra). Kaip ir tikėjausi, liga neturėtų praeiti be išdygusio dantuko. Arba greičiausiai dygstantis dantukas sumažina imunitetą ir prikimba po to "baubai". Po ilgos kelionės ir pirmos nakties ne savo bute, vaiko savijauta šiek tiek pablogėjo. Kosėjo ir dieną, toks skardus kosulys atsirado, jautiesi, kad nuo gerklės eina. Tai visą savaitgalį naudojau kažkokį Amway (?) purškalą gerklei.

4 SAVAITĖ
22-26 diena. Pirmadienis-penktadienis. Savijauta vaiko vėl gera, pirmas kosulio priepuolis buvo naktį apie pirmą val., o antras jau po 7 val ryto. Dieną miega gerai, valgo irgi. Dieną beveik nekosti. Man pačiai gerklė skauda ir iš vakaro kankino kosulys...Atėjo žiema, prisnigo, balta aplink. Buvom pas gydytoją. Gerklė neraudona, plaučiai švarūs. Bet naktiniai kosulio priepuoliai nesibaigė. Diena rami, naktis nelabai.
27-28 diena. Savaitgalis. Vėl mama svečiavosi pas mus.  Aš kosėju, Julija irgi, Tomas sloguoja.  Mažiukas prazyzė savaitgalį.  Sekmadienį atsikėlė su traškanotom akytėm ir žiauriai bėgančia nosim. Kas vaikui atsitiko variantų nelabai turėjau, nes kaip ir niekur nebuvom. Vienintelis pasikeitimas: brolis su sloga grįžo iš močiutės.

5 SAVAITĖ
Pirmos bemiegės naktys per 11 mėnesių! Vaikas neatpažįstamas: zyzia dieną, zyzia naktį. Visą laiką beveik tik ant rankų būna. Naktį jau ištraukiau vežimėlį ir supau, kai jau nebeturėjau jėgų nešiot. Vieną naktį nuo 12 iki 5, kitą - nuo 22 iki 24, po to nuo 3 iki 5val ryto ir pan. Po antros nakties supratau, kad matyt jam skaudą ausis, nors temperatūros nebuvo, ir prisiliest leisdavo, tačiau pastebėjau, kad pats tiesia rankytes prie ausų. Sunkiai sekasi žysti, nes nosis užgulta, taigi vėl valgo mažai ir retai šlapinasi. Naktiniai atsikėlimai atsikosėti tęsiasi.
Trečiadienį nuėjom pas gydytoją. Karkalai stambūs, gerklė neraudona, akys traiškanoja, ausys raudonos. CRB - 40. Ausų uždegimas. Nors temperatūros nėra, vaiko būklė prasta. Neramus, blogai miega, stipriai atsikosti, iki vėmimo. Šį kartą jau nusprendžiau duot antibiotikų, sakoma, kad ausų uždegimą masažais neišgydysi, be to jau ir pati išvargusi esu. Trečiadienį vakare išgėrėm pirmą dozę, o ketvirtadienį netyčia radau išdygusį krūminį DANTUKĄ, devintą! Ir pasidarė aišku, iš kur slogos ir bendras savijautos pablogėjimas... Dieną miega gerai. Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį daviau Nurofeno. Kažkodėl gydytoja vietoj lašų į ausį patarė duot vaistų nuo skausmo, kai blogai jausis.

6 SAVAITĖ
Po 6 dienų antibiotikų kurso savijauta pastebimai pagerėjo, pradingo kosulio priepuoliai, nors atsikosėdavo dar apie savaitę. Kad ir kaip stengiausi išgydyti be antibiotikų, deja šį kartą nepavyko dėl ausų uždegimo. Bandysim kitą kartą.

Svarbu
Mūsų gydymo prielaida:  kosulys nėra labai varginantis, nedusina, savijauta neblogėjo, temperatūra neaukšta, pati nukrisdavo ir nekilo. CRB nors pirmą dieną ir buvo aukštas, tačiau po 2 dienų nukrito. Be to daugiavaikės mamos patirtis, kai jau prisiklausius įvairaus kvėpavimo, kosulių ir įsivaizdavimas kas turėtų būti toliau.

Rekomenduojama skirti antibiotikus, tik padarius kraujo tyrimus. „Prie kokio CRB (C reaktyvinis baltymas) reikia skirti antibiotikus?“ Uždavė viena mama mamų konferencijoje klausimą ir buvo pateikti keli atsakymai. Norma 0-10.
-          Iki 40CRB yra pakankamai saugi zona. 40-80 0 galima skirti arba neskirti, o virš 80 jau lyg ir reikėtų skirti.
-          Iki 30 CRB antibiotikų nereikia, nuo 30-50 galima ir be jų apsieit  labai slaugant ir gydant kitaip, o nuo 50 jau kaip ir reikėtų antibiotikų.

Apie antibiotikų žalą:
"Peršalimas ar virusinė infekcija negydoma antibiotikais. Jie vartojami esant bakterinei infekcijai ar jos sukeltam uždegimui. Šios diagnozės paaiškėja ne pirmą ligos dieną, jas patvirtina kraujo tyrimas, jei C reaktyvinis baltymas yra daugiau kaip 50 mililitrų", – medicinos subtilybes aiškino gydytoja O.Vasiliauskienė.
Kita vertus, gydytoja aiškino, kad antibiotikai įgyja atsparumą bakterijoms ir esant reikalui juos vartoti, šie medikamentai bus ne tokie veiksmingi arba visai neefektyvūs. Be to, antibiotikai silpnina imunitetą, o jis nukenčia ir nuo virusinės infekcijos. Vaikai, lankantys darželį, labai dažnai serga dėl to, kad po ligos jų imunitetas dar nebūna sustiprėjęs, o kolektyve nauji virusai puola silpnesnį organizmą.
Read more: http://www.diena.lt/dienrastis/sveikata-ir-grozis/antibiotikai-persalus-dviguba-zala-302549#ixzz2GtoxebIG

Dar:
http://www.sveikaszmogus.lt/Gydymo_metodai-1554-Piktnaudziavimas_antibiotikais_gerkles_grybelis
http://www.reginospalepe.com/View/?contfile=../contents.htm&dispfile=../Z_NewPages/Categories/Health/Advice/pages/article012.htm

Įgyvendinant „Antimikrobiniams preparatams atsparių mikroorganizmų plitimo prevencijos 2008-2014 metų programos“ priemones Higienos institutas parengė metodines rekomendacijas „Viršutinių kvėpavimo takų infekcijų diagnostika ir gydymas“. Ją galima rasti Higienos instituto puslapyje: http://www.hi.lt/news/235.html
Apibendrinimas iš jos:

Rekomendacijos gydytojams, kaip gydyti plaučių uždegimą http://www.gydytojas.com/pneumonija.pdf;

Ką daryt vaikui pradėjus sirgti. Mamų patarimai.

4 komentarai:

  1. Aciu! naudinga paskaityti zalioms mamytems, nelinkusioms pulti i antibiotikus :)
    mano kudikiui 5men., idomu ar iseitu pakaitinti kojas esant reikalui, ar matuojate vandens temperatura, kokia ji mazdaug turetu buti? baisoka nuplikyti kojeles...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, mums dar tik keturi mėnesiai, bet kankinamės nuo 2,5 pagal jūsų aprašymą beveik. Pasiskiepijom antrą mėnesį, gal pasilpo imunitetas ir kaip prikibo...po savaitės trūko ausies būgnelis, tada bronchitas, plaučių uždegimas ir iki dabar siaubinga sloga... gydytojai sako, nieko tokio, sveiksta, o man verkt norisi į besikankinantį vaiką žiūrint.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, mums dar tik keturi mėnesiai, bet kankinamės nuo 2,5 pagal jūsų aprašymą beveik. Pasiskiepijom antrą mėnesį, gal pasilpo imunitetas ir kaip prikibo...po savaitės trūko ausies būgnelis, tada bronchitas, plaučių uždegimas ir iki dabar siaubinga sloga... gydytojai sako, nieko tokio, sveiksta, o man verkt norisi į besikankinantį vaiką žiūrint.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki,
    Gyvenu Ispanijoje, cia prie bronchito niekas neskiria antibiotiku, gydymo nera, lengvina ventolinu.. ir kraujo niekas nedaro, jokiu CRB netikrina, o ima iskart paseli is nosies, patikrinti ar yra ir kokia bakterija. Nesuprantu kaip skiria antibiotikus tik is CRB, gi nezinai kokia bakterija turi...

    AtsakytiPanaikinti