Turėk didelių sumanymų, bet džiaukis mažais malonumais.

Kelionės, vaikai, zumba, big data, slidinėjimas, gėlės, skanumynai, rankdarbiai ir kitos malonios smulkmenos.

Smagu, kad užsukot :)


2014 m. gegužės 26 d., pirmadienis

Tervetės gamtos parkas (Latvija) ir Bauskės bei Biržų pilys

Naujas objektas, apie kurį seniai žinojome, bet vis buvo nepakeliui. O čia paėmėm ir sugalvojom, kad važiuojam tiesiog į jį ir atgal. Kadangi buvo žiauriai karšta savaitgalį, vaikai pavargo ir niekas jiems nebuvo įdomu... Parke praleidom 4 val. Parke yra Nykštukų miškas ir Pasakų miškas. Nykštuku miške mažiukai namukai, o Pasakų miške didžiulė medinė žaidimų aikštelė, labirintas, ranganų šilelis, ir visur begalė skulptūrų iš medžio. Daugiau info www.mammadaba.lv

Grižtant pravažiavom Bauskės pilį ir pasivaikščiojom prie Biržų pilies.


Kadangi patys turėjom vieną nykštuką, tai jis ir buvo pagrindinis modelis :)

Viename iš šių namukų:



Nykštuko pasivaikščiojimo pabaiga:
Kadangi Bauskė visa perkasta buvo, o mes pavargę, tai pilį pamatėm tik iš toli:

Pradėta statyti 1443 m., kai Vokiečių ordinas, pabūgęs sustiprėjusios Lietuvos didžiosios kunigaikštystės pradėjo stiprinti savo valstybės pietines sienas. Senoji renesanso stiliaus pilis baigta 1456 m. Apie 1518 m. greta pilies jau buvo išaugęs miestelis Vairogmiests. Tačiau 1562 m. pilis tapo Vokiečių ordino sostine, todėl buvo praplėsta, pristatyta Naujoji pilis. 1587–1596 m. pilis tapo ir pirmojo Kuršo hercogo Gothardo Ketlerio rezidencija, todėl miestelis buvo perkeltas toliau ir pavadintas Bauske. Šiaurės karo metu pilį kelis kartus buvo užėmę švedai, rusai, lietuviai. 1706 m. pilį užėmę rusai ją susprogdino ir po to, kaip netekusi fortifikacinės reikšmės, ji nebeatstatyta. Griuvėsius naikino ir aplinkiniai gyventojai, statydami savo namus. Liepos pabaigoje Bauskės pilyje kasmet vyksta tarptautinis senosios muzikos festivalis.

Biržų pilis ir ežeras:

Biržų pilis, Biržų tvirtovė – pilis Biržuose, Širvėnos ežero pietinėje pakrantėje. Pilyje įrengtas Biržų krašto muziejus „Sėla“ ir biblioteka. Pilis yra bastioninio tipo tvirtovė, geriausiai išsilaikiusi šiaurės rytų Europoje ir vienintelė Lietuvoje. Renesansinė bastioninė pilis, istorijos ir architektūros paminklas. Pilis pradėta statyti apie 1586 m. Kristupo Mikalojaus Radvilos Perkūno iniciatyva pagal italų bastioninių pilių planą. Pilis apjuosta gynybiniais grioviais su vandeniu, kuriuo jie užsipildė iš užtvenkus Apaščios ir Agluonos upes suformuoto 400 ha tvenkinio (dab. Širvėnos ežeras). Aukštutinis ir žemutinis pylimai su bastionais kampuose. Bastionų ir kiemo išoriniai šlaitai buvo statūs, sutvirtinti mūro kiautu iš gotiškai rištų plytų ir akmenų.
Į pilies vidų buvo patenkama lenktu tiltu per dviaukštį mūrinį vartų pastatą prie rytinio pylimo. Iki 1589 m. kieme buvo pastatyta mūriniai triaukščiai pilies rūmai, arsenalas, arklidės, maisto sandėliai, kiti pastatai.

Vaizdai nuo pilie į ežerą:


Ir dar pasirodo per šį ežerą yra nutiestas ilgiausias Lietuvoje pesčiųjų tiltas - Širvėnos ežero tiltas – medinis pėsčiųjų tiltas, per dirbtinį Širvėnos ežerą ties Biržais. Tiltas yra Biržų regioniniame parke,jungia Biržų miestą su šiauriniame ežero pakraštyje esančiu Astravo dvaru - Astravo dvaro sodyba – viena raiškiausių XIX a. romantizmo architektūros sodybų Lietuvoje. Dvarą įkūrė Tiškevičiai, įgiję Biržus XIX a. pradžioje.
Rūmuose buvo dalis Tiškevičių ir Radvilų archyvo, biblioteka, kurioje buvo XV a.- XVII a. knygų, archeologijos, etnografijos, dailės kolekcijos XIX a. pabaigoje- XX a. pradžioje išvežtos į Vilnių ir Paryžių.
1860 m. pastatytas tiltas-užtvanka, iki 1986 m. laikiusi Širvėnos ežero vandenis.

Įraše pateikta informacija apie pilis iš wikipedijos.

2 komentarai:

  1. Puiki kelionė. Kokios gražios medinės vaiku zaidimu aiksteles! Tokių parkų gaila trūksta Lietuvoje. Tai toks geras laiko praleidimas su vaikais ir šeima. Reikės būtinai nuvykti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puiki kelionė. Kokios gražios medinės vaiku zaidimu aiksteles! Tokių parkų gaila trūksta Lietuvoje. Tai toks geras laiko praleidimas su vaikais ir šeima. Reikės būtinai nuvykti.

    AtsakytiPanaikinti