Turėk didelių sumanymų, bet džiaukis mažais malonumais.

Kelionės, vaikai, zumba, big data, slidinėjimas, gėlės, skanumynai, rankdarbiai ir kitos malonios smulkmenos.

Smagu, kad užsukot :)


2013 m. vasario 10 d., sekmadienis

Daugkartinės sauskelnės - mūsų patirtis. 2 dalis. Naudojam ir džiagiames.

Jau metai, kai esu vystyklinė mama. Kaip greitai praėjo šie metai ir kaip greitai pasibaigs vystyklystės periodas. Tiesa, nesu absoliuti fanatikė. Sunaudoju maždaug vieną "pampersą" per dieną: naktį dažnai miega su vienkartinėm arba jei 3 val reikės mašinoje važiuot irgi su vienkartinėm važiuojam, tačiau pasiuvus bambukinius vystyklus ir pradėjus draugauti su puoduku vienkartinių atsisakėm galutinai (sūnui dabar šiek tiek virš metukų) . Jau rašiau pirmoje dalyje, kad ruoštis pradėjau dar prieš gimdymą, o po to eigoje dar šiek tiek keitėsi "garderobas" priklausomai nuo amžiaus ir sezono.

Nuo ko priklauso vystyklystės sėkmė? Mano nuomone nuo: motyvacijos, turimų vystyklų kiekio ir natūralios higienos taikymo.

Motyvacija ir nusiteikimas. Kodėl viso to reikia? Dėl ekologiškumo, dėl taupumo, dėl vaiko sveikatos, dėl patogumo, dėl įsitikinimų, dėl mados, dėl kompanijos, dėl įdomumo, dėl meilės rankdarbiams ir pan. Pvz. aš pasiskaičiavau, kiek aš sutaupyčiau, jeigu nenaudočiau vienkartinių sauskelnių. Ir nusipirkau overloką :) Be to, mane labai vargindavo vienkartinėm sauskelnėm per dieną pripildyta šiukšlių dėžė, ir čia per vieną dieną, o kiek tų šiukšlių per 1,5-2,5 m. susidaro!!! Teigiama, kad per 500 metų suyra jos... Ir trečias mano motyvacinis veiksnys: man laaabai patiko siūti sauskelnes, vystyklus ir vilnones kelnytes :)
Mano skaičiavimai. Sauskelnes rekomenduojama keisti kas 2 val., neskaitant nakties laiką. Taigi, per parą išnaudojama maždaug 10 sauskelnių (iš pradžių daugiau, po to mažiau, suapvalinkime). Per mėnesį – 300 vnt. Per metus – 3600 vnt. Per 2 metus – 7200 vnt! Jeigu 1 sauskelnės kaina – 0,7 Lt, tai per 2 metus susidaro beveik 5000 Lt. Net brangių sauskelnių rinkinys kainuotų pigiau: pvz. 30 sauskelnių po 50 Lt kainuotų 1500 Lt. Vargu ar tiek vienetų reikės. Be to jie tarnaus ne vienam vaikui.
O dabar ar galite įsivaizduoti, kokio dydžio tai šiukšlių krūva? Jei 1 panaudotos sauskelnės sveria 0,3 kg, tai per 2 metus susidaro virš 2000 kg. Dvi tonos šimtmečiais neyrančių šiukšlių nuo vieno vaiko! Dar ir medžius kerta sauskelnėms pagamint...

Vystyklų kiekis. Reikia turėti tiek, kad nebūtų gaila kuo dažniau keisti (idealiausiu atveju reiktų pakeisti po kiekvieno pasisiojimo, realiai gaudavosi, kad ir su šlapiu pavaikščiodavo, jei nepastebėdavau). Be to, kol vieni džiūsta, naudoji kitus.

pradžioje (iki 8 mėn.) turėjau (apytiksliai):
-          - 10 plonų medvilninių sauskelnių, į kurias įdėdavau įklotą iš marlės (dviguba tanki marlė, maždaug 40x40), pasiuvau pati iki gimdymo pagal šią iškarpą. Plonam ir normaliam vaikui užtektų jų ir iki metų, kadangi mes į šią kategorija nepatenkam - naudojom maždaug iki 7-8 mėn.
-          - 10 marlės vystyklų (vienguba estiška marlė su gyvūnėliais, maždaug 90x80cm, pirkdavau po metrą įvairių spalvų, tai po skalbimo 1x0,9m pasidaro maždaug 90x80 cm)
-          - 10 flanelinių vystyklų (pirkau 2,2 m ir 1,5 m pločio flanele po 90 cm, tai vystyklai gaudavosi maždaug 70x70 cm), bet po kurio laiko pažiūrėjau, kad man tokių didelių nereikia (nes naudojau tik patiesimui, vynioti vaiką į jį nepatogų, nes sunku su snapiu užsegt). Tai 7 vnt. perkirpau per pusę.
-          - 1 prefoldą iš marlės, man nepateisino, reikia prefoldus iš trikotažinės medžiagos siūti. Vėliau pasiuvau iš bambukinio veliūro, pasiteisino.

Kai išaugom iš pirmų medžiaginių sauskelnių (apie 8 mėn.), pradėjau galvot ką naudoti toliau.

Sugalvojau 2 papildomus variantus: 

-         -  pasiuvau 10 didesnių sauskelnių (išbandžiau kelias iškarpas, šita mums tiko labiausiai) – dalis: išorė PUL‘as, vidus storas trikotažas + įklotas. Beveik „viskas viename“ modelis (buvau vieną tokį pasiuvus). Naudojam kiekvieną dieną, tačiau manau, kad prilaikančias kelnytes reikia siūti tik iš PUL‘o ir kuo mažiau skalbti, ypač skalbimo mašina. Po 2 mėn. beveik kasdienio skalbimo, kartais ir 60 laipsnių temperatūroje, PUL‘as pradėjo praleisti drėgmę. Be to „viskas viename“ labai ilgai džiūsta. Kita dalis -išorė medvilnė, vidus - flanelė. Kišeniniai, bet įklotą vis tiek ant viršaus dedu.

-          - parsisiunčiau 12 medvilninių atprastukių, tik per vidurį viduje neperšlampama medžiaga ir kilpinis audinis. Lengva ir greitai užmauti, į vidų įdedant sulankstytą vystyklą arba prefoldą. Taip pat naudojam vyresnio sūnaus kelnaites, labiausiai tinka tokios kaip šortukai, juose gerai įklotas laikosi bei pėdkelnės.

- pasiuvau 10 bambukinių vystyklų (80x40). Plius visi vystyklai iš pirmojo periodo.

Vilnones kelnytes irgi pati siuvau iš vilnonių megztukų, jų kiekviename periode turėjau 4-5.

Taigi, visko turim daug :) Skalbiu kas 2-3 dieną kartu su kitais vaikiškais drabužiais. Išlaidos elektrai nepadidėjo, nes ir šiaip daug skalbiu.

Natūrali higiena. Sąžiningai prisipažįstų, taikau ją tik iš dalies, tačiau tai neatbaidė nuo vystyklų, naudojam juos sėkmingai nuo pat gimimo. Neseku ženklų (su trim vaikais sudėtinga, dėmesio visiems reikia). Žinau, kada didžiausiai tikybė gamtinėms reikalams, tada ir pasodinu ant puoduko. Dažniausiai po miego, po žindimo/valgio, taip pat nuėmus vystyklą / sauskelnę, kai staiga pasidaro vėsiau tarp kojičių. Kai buvo mažesnis ir mažiau rodė savo aš, buvo lengviau. Ypač gerai sekėsi su naujagimiu ir kūdikiu, kai vien tik kojų prispaudimas prie pilvuko laikant virš kriauklės skatindavo gamtinius reikalus.

Rekomenduoju perskaityt Ingrid Bauer knygą „Gyvenimas be sauskelnių“ (ang. Diaper Free, rus. Жизнь без подгузников). Joje taip pat pasakojama, kodėl „Pampers“ sauskelnės tapo tokios populiarios (milžiniški pinigai reklamai ir naudingiems „moksliniams“ tyrimams, kurie įrodė, kad sauskelnių reikia iki mokyklos :)).

Prieraišios tėvystės centras (PTC) rengia seminarus vystyklystės ir natūralios higienos klausimais. 

Kitų mamų tinklaraščiai šia tema:
- apie vystyklus: www.manovystyklai.blogas.lt
- apie natūralią higieną: http://supratingamama.blogspot.com



4 komentarai:

  1. Labai smagu skaityti daugkartinių sauskelnių naudojimo patirtį. Pati savo mažąją lygiai taip pat auginau, kaip ir jus cia rasote. O kiek gasdinimų, aiškinimų, "mokslinių" straipsnių siųsdavo, kad nenaudočių daugkartinių..Tarsi tai būtų jų reikalas :D Dariau savo, kas, amno nuomone, geriausia MANO vaikui :)
    Gražių jums dienų!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už gražius žodžius. Man vystyklai ir daugkartinės sauskelnės ne tik alternatyva vienkartinėms, bet ir bendravimo su vaiku dalis: dažniau keiti, dažniau pašnekinį, paglostai, pamasažuoji. Ir aišku, labai įdomu buvo siuti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šaunuole, Liuda! Smagu skaityt,kai žmogus tiki savo idėja ir turi motyvaciją tą daryt!Aš, deja,taip ir nepribrendau...Guodžiuos mintm,kad bent jau anksti tų pampersų atsisakėm.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pagarba uz tai, kad tai padarei :)
    Mes naudojom tik vienkartinius, bet nuo pusmecio mano paneles jau sedejo ant puoduko, kokiu 8-9 men dejom tik viena pampersa nakciai, ir viena - pietu miegeliui, kuris daznai likdavo sausas, o visiskai atsisakem pamperiu, kai buvo 13-14 men. Tad musu "kruva" isnaudotu vienkartiniu pamperiu bus kuklesne - manau, musu 3 mergickos sunaudojo maziau, negu vidutinis vienas vaikas :D Cia as gal save paguosti :) Ar as naudociau daugkartinius? pridejus ranka prie sirdes - ne, tingeciau zaisti (siuti ir pan.), nors su sodinimu ant puoduko, kruvos apsisiotu drabuziu skalbimais buvo labai daug zaidimo... Tad tau - pagarba uz nuveikta darba :)

    AtsakytiPanaikinti