Turėk didelių sumanymų, bet džiaukis mažais malonumais.

Kelionės, vaikai, zumba, big data, slidinėjimas, gėlės, skanumynai, rankdarbiai ir kitos malonios smulkmenos.

Smagu, kad užsukot :)


2012 m. kovo 16 d., penktadienis

Mažylio dienoraštis. Mums jau 2 mėnesiai.


Kaip greitai laikas bėga. Atrodo tik atsibudai, o jau vakaras. Ir visoj toj kasdienybėje ir rutinoje pastebiu, kad su trečiu vaiku aš šiek tiek kitokia. Daugiau norisi priglausti prie savęs ir nepaleisti (ne tik jaunėlį, bet ir vyresniuosius), žiūrėti į akis ir atsiminti kiekvieną akimirką šio mažiuko, kuris taip greitai auga ir keičiasi. Ir dar kilo noras žymėti tam tikrus augimo momentus, nors visą laiką galvojau, kad kam to reikia, auga uzauga ir niekam neidomu, ka tas mazas žmogeliukas veikė budamas vieno, šešių mėnesių ar metų. Pažiūrėsim, ar ilgai man kantrybės užteks, bet kaip sakoma: gera pradžia - pusė darbo :).

1 mėn. svėrė 6,5 kg (+1,25 kg), o Tomas 6 kg (+1,6 kg) kažkada tai tokio amžiaus, o ūgiu sumažėjom vienu cantimetru :DDD.
2 mėn. : 7,3 kg ir 62 cm, Tomas - 7 kg ir 61 cm.

Gydytojai profilaktiškai (dėl to, kad gimė didelis) paskyrė galvos ir klubų echoskopija, dar nedarėm. Ortopedas patarė daryti kojų pirštukams ir klubams porą pratimų, bei daugiau nešioti nešyklėje (kad klubai butų plačiai), o neurologas patarė daugiau guldyti dienos metu ant pilvuko bei masažuoti tada nugarytę, kad vaikas keltų galvytę. Tikrai gerai nugaros glostimas veikia. Akių gydytojas nuteikė, kad šis vaikas irgi gali būti toliaregis...
Vystymasis. Guguoja, aktyviai atsiliepia į kalbinimą. Šypsosi kalbinamas :), per miega dažnai šypsosi. Čiulpia kumštuką, šiandien pastebėjau, kad apžiūrinėja rankytę. Budamas 1 mėn. praskleidė rankytės pirštukus. Dabar jau pakankamai tvirtai laiko galvytę, gulėdamas ant pilvo ją kelia.

Miegas: dar miega daug, bet po truputį, visą kitą laiką ant rankų. Naktį miegam kartu, kiek kartų valgo nežinau, kaip ir nežinau kada. Sakau, reikia man gal pagaliukus piešt ant sienos per kiekvieną naktinį maitinimą, tada sužinosiu kiek kartų valgo :). Dieną pietų miego šią savaitę pradėjau pratinti miegoti balkone vėžimėlyje 3 valandas. Pora kartų pavyko, bet supti laiks nuo laiko dažnai reikėjo. Nuo 2 savaičių miegam daugiausia ant pilvo, taip pat ir naktį.

Maudymas. Pirmą vaiką maudžiau kasdien, antrą - kas antra dieną, o trečia - 2-3 kartai per savaitę :). Pora kartų maudynes didelėj vonioj surengiau, paplaukiojom, o šiaip vonelėje, bet be jokių gultukų.


Laukas. Gėda, bet kiekvieną dieną neidavom į lauką. Dėl vyresnių vaikų. Kai buvo šalta, sunkiai pavykdavo vyresnėlius įkalbėt į lauką, o kai pagaliau pavykdavo įtikint, tai jau ir pačiai noras pradingdavo. Praeitą savaitę buvom pirmą kartą parduotuvėje, o savaitgalį nešioklėje smagiai pavaikčšiojom po Kalvarijų turgų :).

Vaikai. Visi vaikai be galo myli broliuką. Ypač kai jis miega :))). Tada labiausiai norisi pabučiuot ir panešiot... ir prižadina... :). Julija panešioja, Tomukas žaisliukus parodo, kai reikia, kai mama ką nors veikia, pvz. gamina valgyt. Kai Tomą pamačiau po ligoninės, tai atrodė, kad per savaitę nerealiai paaugo :))). O šiaip kol kas gražiai jie bendrauja, tik labai nepatinka Tomui, kai Simas verkia, tada iškart pas mane ir "mama daryk ka nors, kad neverktų" :). Ir dar, Tomas jau neprašo mamos pagulėt su juo kiekvieną vakarą, po truputį priprato užmigti be manęs. Be to labai žaviuosi Tomo kantrybe, kai jis ko nors paprašo ir tenka ilgokai palaukti, kol pvz. pamaitinsiu, užmigdysiu arba perrengsiu. Kartą prieina ir sako: "Mama aš laukiu ir laukiu. Man jau greitai nusibos" :). Julija labai savarankiška. Į mokyklą ir iš mokyklos viena nueina. Pamokas pati ruošia. Tik pianinu skambinti nori su mama. Ir be galo sunku persirengti po mokyklos bei tvarkytis :)).
Sauskelnės. Nuo 5 dienų su sauskelnėm. Pirmą mėnesį, kai tėtis buvo šalia dar ir naktim su medžiaginėm buvom, o po to jau poreikis gerai išsimiegot nugalėjo, tai miegam su vienkartinėm. Į lauką su medžiaginėm. Stengiamės taikyt natūralią higieną. Keičiant sauskelnes visadą palaikau virš kriauklės ir dažniausiai ką nors padaro. Tačiau sekti ženklus neturiu galimybių, o gal tvirto nusiteikimo ir atkaklumo.
Drabužiai: auginant su sauskelnėm pasirodo kiek mažai reikia drabužių. Visa komoda užkimšta drabužėliais, kurių beveik nenaudojam :) Pagrindiniai drabužiai mano pasiūtos vilnonės kelnytės ir vilnoniai šliaužtai-bodžiukas.






Kelionės. Pirma kelionė pas mano tėvus įvyko, kai Simui buvo 4 savaitės. Antra tolimesnė - 6 savaičių. Vėlai vakare išvažiavom, oras bjaurus bjauriausias, žiauriai snigo. Ir pasirodo, 4 val. kelionę ne taip jau lengva mažiukui buvo ištvert ir man teko "ypatingai" vairuot ir daug kartų sustot (kas apsnigtame kelyje buvo beveik nerealu, bijojau užstrigt). Bet kai kelionės pabaigoje vaikas pagaliau užmigo ir paskutinę atkarpą įveikėm tyliai, atrodė, kad tai vyko ne su manim, arba kad tai tik buvo sapnas, lyg ir blogas, bet jaučiausi ramiai ir buvau atsipalaidavusi. O štai jo ir Julijos pirmas koncertas, kai Julija grojo fortepijonu, o jis klausė - jam patiko. Saldžiu miegu pramiegojo dvi valandas nešioklėje ir leido man pasimėgauti jaunų muzikantų, tame tarpe ir Julijos koncertu. Kitą mėnesį nusimato dar vienas koncertas, šį kartą operos ir baleto teatre, Julija šoks, įdomu, kaip jam tenai patiks.
Mėnesio gimtadienį atšventėm su pyragu. O per antro mėnesio gimtadienį ramiai pasivaikščiojom ir apsipirkom Ermitaže. Vyresni vaikai nusprendė pabūt namuose ir išleido mus vienus į parduotuvę.


Mano užsiėmimai. Neseniai manęs paklausė, ar aš dar savo ką nors veikiu, ar kepu duoną, darau muilą, mezgu ir pan.? Pagalvojau, kad lyg ir nelabai, nes norų ir planų labai daug, o padaryt išeina labai mažai. Bet iš tikųjų kažką vis tiek nuveikiu. Duoną kepu, jogurtą darau, ir svarbiausia kuriu planus ir svajoju :))). Pvz. nusipirkau sau overloką, kaip tik gavosi moters dienos proga, jau dvi savaitės stovi neišpakuotas, bet aš tikiuosi, kad kada nors aš turėsiu laiko jį išbandyt ir išmokt jo naudotis :). Pasėjau gėlyčių, dalis jau išdygo, tikiuosi išgyvens mano bute be šiltos saulytės. Rankom pasiuvau vilnonį bodžiuką mažiukui, sau tapkutes. Jau išaugom iš mūsų medžiaginių sauskelnių, reikia naujas siūti, prisirinkau naujų iškarpu, kurias noriu išbandyt. Jau net iškarpiau. ir net medžiagos turiu. Liko tik smulkmena - pasiūti :))).
Slidinėjimas. Būdama nėščia maniau, kad šį sezoną teks praleisti, bet pasirodo jaučiausi puikiai ir galėjau slidinėt! Pirmą kartą, kai mažiukui buvo 4 savaitės, o antra kartą - 8 savaitės. Ignalinos trasas įveikiau. Šiemet ir Tomą pastatėm ant slidžių, kol kas tik prie namų.






Režimas. Kol kas jo nėra, gal kada nors bus :). Po truputį atrandam tinkamus dienotvarkės elementus. Pvz., iš ryto, kol ruošiasi dukra į mokyklą, užtenka laiko išvirti pusryčiams košę ir pietum sriubą. Pasirodo labai sveika išmaudyt kūdikį iš ryto, kaip šiandien, miega tada puikiai visą dieną ;). Labai gera suguldyti vaikus miegot 21-22 val. Tiesa, nedažnai taip būna. Tomas eina paskutinis miegot ir vėlai, jam juk į darželį nereikia, nebent visai jau nėra ką veikti. Bet kai pavyksta, pasimėgauju ramybe 5 min. ir pati einu miegot :). Juk laukia dar viena diena, kai valgysim, eisim į mokyklą, žaisim, skambinsim, šoksim, tyrinėsim, zysim, džiaugsimės, kažką atrasim, kažko nepasidalinsim, verksim, juoksimės, maudysimės, eisim pasivaikščiot, lauksim ir t.t.

5 komentarai: