Turėk didelių sumanymų, bet džiaukis mažais malonumais.

Kelionės, vaikai, zumba, big data, slidinėjimas, gėlės, skanumynai, rankdarbiai ir kitos malonios smulkmenos.

Smagu, kad užsukot :)


2011 m. balandžio 17 d., sekmadienis

Mano mėgstamiausi pyragai ir kt. saldumynai

Visada mėgau ką nors kepti saldaus. Pauglystėje tai buvo tortai, o dabar pyragai. Kiekvieną kartą prieš kepant pyragą blaškausi, taaaaip, kur čia tas ir tas receptas. Sugalvojau, sudėti viską į vieną vietą.

1. Paskutiniu metu pyragų favoritas - Auksarankės šokoladinis pyragas. Paprastas, bet labai skanus :) Paragavau, po to kepiau. Po to rašiau atsiliepimus, kad labai mažai gaunasi, po to kepiau iš dvigubos normos, tačiau tame pačiame inde, tai nesigavo toks purus. Dabar vėl kepu, o kol kepa rašau :) Kadangi šitam pyragui reikia riešutų ir šokolado, t.y. ne kiekvienos dienos produktų (bent jau mūsų namuose iki šiol taip budavo), tai jo kepimui reikia pasiruošti. Bet po to, kai paragavau, tai dabar visada turiu šokolado ir riešutų :)


Pyragui reikia:

100 g sviesto 100 g cukraus 100 g juodo šokolado 3 kiaušiniai (atskirti) 20 g miltų 40 g lazdynų riešutų.

Ištirpinam sviestą, tada svieste šokoladą, įdedu cukrų. Šiek tiek atvėsus įdėti kiaušinių trynius, miltus, sumaltus riešutus bei plaktus baltimus. Kepti 40 min 180 laipsn. Gaunasi iš tiek keturiems paragauti :)

2. Pyragas - палочка выручалочка - Šarlotka (obuolių pyragas).

Reikia:
200 g. cukraus 200 g. miltų 5 kiaušiniai 500 g. obuolių Cinamonas, vanilė

Kiašinius suplaku su cukrum, įdedu miltus, šiek tiek sodos (kai neplaku atskirai baltimu). Obuolius supjaustau. Į išteptą sviestu indą - dalį teslos, dalį obuolių pabarstytų cinamonu ir vanile, vėl tešlos, vėl obuolių ir vėl tešlos. Galima tik tris sluoksnius daryt. Kepti apie valandą 180 laipsn. Pastaba: rekomenduoju kepti "keksinėje", kaip ir nuorodoje, tada visada labai gerai iškepa ir nebūna neiškepusio ar įkritusio vidurio.

3. Kai norisi varškės pyrago - kepu "Super skanų pyragą" iš Supermamos. Tik aš idaro darau per pus mažiau. Nes pagal tą receptą tešlos gaunasi labai nedaug, o įdaro laaabai daug. paskaityklit komentarus, ten daug variantų parašyta. Aš dar kartais įdedu persikų, kur sirupe būna.

Reikia:

Pagrindas: 100 g sviesto 100 g cukraus 1 kiausinis 200 g miltu 1 saukstelis kepimo milteliu. Įdaras: 400 g liesos varskes 1 kiausinis 100 g cukraus 2 saukstai aliejaus 1 pakelis pudingo (vanilinio, avietinio ar kt., tik sokoladinis nelabai tinka, bet cia skonio reikalas) 0,25 l pieno.

Pirmiausia pasidarom pagrinda. Istirpinam sviesta, sumaisom su cukrumi, kiausniu, miltais ir kepimo milteliais ir padedame saltai. Tesla turi gautis tokia, kad butu galima islipdyti forma, t.y. nelabai kieta. Kol tesla sala, pasidarome idara. Istriname kiausinius su cukrumi ir aliejumi, sudedame varske ir gerai ismaisome. Kitame inde sumaisome piena su pudingu ir abi mases gerai sumaisome. Neissigaskite, kad mase gausis gana skysta (mazdaug kaip kefyras). Pasiimame atsidarancia forma, ja islipdome pagrindo tesla taip, kad krastuose butu apie 2 cm, tam kad neisbegtu idaro mase. Supilame idara ir dedame i 175 laipsniu orkaite. Kepame mazdaug valanda.

4. Mano rudeninis pyragas - "Kaimynės pyragas" - varškės ir obuolių, iš knygos "Lietuviški patiekalai". Labai tinka didelei kompanijai :)
4 stiklinės miltų 2,5 stiklinės tirpinto margarino 400 g. varškės 5 kiašiniai 1-2 šaukšteliai sodos 2 šaukštai krakmolo 6-8 obuoliai 1 stiklinė cukraus 1 stiklinė grietinės druskos, vanilinio cukraus
Į margariną supylam grietinę, išmaišyta su soda, sudedam kiaušinius, išplaktus su cukrum, varškę, miltus, truputį druskos, išmaišom. Tada tešla šaukštu sudedam į skardą.

Obuolius stambiai sutarkuoti, sumaišyti su krakmolu, vaniliniu cukrum, paskleisti ant tešlos.

Kepti 40-45 min. Dariau įvairius variantus: maišiau obuolius į tešlą, sluoksniavau. Dabar jau neatsimenu, kaip geriausiai, seniai kepiau :)

5. Kai neturiu galimybes kepti - gaminu "Tiramisu". Receptas iš interneto, greičiausiai iš Beatos virtuvės. Tik aš iš 400 g. sausainių gaminu ir kaip pyragą. Reikia turėti specialių sausainių ir maskarponės sūrio. Jau turiu. Greitai vėl darysiu ;)

REIKĖS:

maskarponės sūrio 500g

4 kiaušiniai (visi tryniai, 2 baltymai)

5 šaukštai cukraus

200g (400g) sausainių-pirštelių (tokie spec sausainiai, labai lengvi ir labai pilni oro, jokie kitokie netiks, LT tikrai yra)

300ml juodos stiprios kavos

50g (galima ir daugiau:) tamsaus romo, (jei romo nėra, tiks ir brendis, ar konjakas (jei negaila), bet ponas romas čia geriausiai tinka)

geros, tamsios kakavos

1. Trynius atskirti nuo baltymų. Trynius išsukti su cukrumi, kol pabals. Sumaišyti su maskarpone.

2. Pasiruošti labai stiprios juodos kavos, į kavą įpilti romo. Negerti.

3. Iki standumo išplakti baltymus, įmaišyti į maskarponės ir trynių masę. (aš dar kartais, įkvėpimo pagauta, į maskarponės kremą įpilu kavos sirupo arba grietinėlės likerio (Bailey's),bet vėlgi, labai nedaug, bet čia visai nebūtina)

4. Pasiruošti indą. Labai puikiai tinka stiklinis negilus pailgas indas, jei tokį turite, arba galima į stiklines viską sluoksniuoti... jei darau stiklinėse, tai sausainių prireikia mažiau, jei vienas didelis indas - sausainių sunaudoju daugiau. Taigi, priklauso nuo situacijos. Paskutinį kartą, kai pirkau LT tuos spec sausainius, tai jų buvo didžiulis įpakavimas, apie 400g, sunaudojau visus, o pastarajį kartą, kai dariau maskarponę stiklinėse, užteko ir mažo įpakavimo 200g)

5. Sausainius trumpam įmerkti į kavą, bet tik kad jie truputį sudrėktų, jokiu būdu nepermirktų ir nevirstų į košę. Jie turi "paragauti" kavos su romu, o ne "prisiliuobti". Kloti sluoksnį sausainių, ant jų sieteliu užbarstyti kakavos ir tiesti kremo sluoksnį, tą patį pakartoti, kol baigsis kremas ir sausainiai. Užbaigti viską kremu, pabarstyti kakava ir į šaldytuvą. Geriausia palikti šaldytuve mažiausiai 8 valandom. Žodžiu, pagaminti "iš vakaro" ar bent jau iš ryto. Jei norite pagreitinti procesą, galima dėti į šaldiklį ir palikti keliom valandom, tada rimtai sustingsta viskas ir beveik ledai išeina..... tokio kiekio turėtų užtekti bent aštuoniem žmonėm arba keturiem labai alkaniem....

6. Iš sausainių pagal receptą gaminu tik "Frankfurto, arba Sveikiuolių sausainius"

~1kg sausainių reikės: 400 gr. avižinių dribsnių 200 gr. išgliaudytų saulėgrąžų 1 stiklinė cukraus 100-120 gr. sviesto 20 gr. vanilinio cukraus 1 didelis arba 2 maži kiaušiniai

Ištirpinti sviestą karštoje keptuvėje, sumažinti ugnį, suberti į keptuvę avižines kruopas. Tuomet vėliau suberti ir saulėgrąžas ir kartu gerai išmaišyti. Pakepinus viską suberti į dubenį. Užberti vanilinio cukraus, 1 stikline cukraus ir gerai išmaišyti. Kai atvės, imušti kiaušinius. Rankomis gerai išmaišyti. Nusiplauti rankas (!) ir į skardą įkloti foliją. Ant folijos sudėti delne suformuotus (suspasutus) sausainukus. Kepti 20 min 200 ºC ir dar 5-10 min 250 ºC kol pagels (paviršius turi sukietėti).


7. Varškės tinginys http://ranku-darbo-gyvenimas.blogspot.com/search/label/skanu

Kol kas tiek, jei dar ką prisiminsiu, papildysiu. O dabar einu ragaut savo Šokoladinio pyrago, kurs šiek tiek pridegė, kol aš čia rašiau :)

8. Pyragas su varške ir uogom http://www.vkusnyblog.ru/smak/5205
Для теста:

200 г муки
150 г сливочного масла
100 г сахара
1 яйцо
1 ч.л. разрыхлителя

Для начинки:

500 г творога
2 яйца
100 г сахара
100 г сметаны
200-300 г ягод (черники, смородины, голубики, клюквы)
Gaminau su mėlynėm (užšaldytos su cukrum buvo, atšildžiau).

8. Obuolių pyragas su manų kruopom
http://pragarovirtuve.lt/obuoliu-pyragas-su-manu-kruopomis/2254/

9. Prancūziškas apverstas obuolių pyragas
http://blog.patriflora.lt/2012/08/prancuziskas-apverstinis-obuoliu.html

Komentaras (ne mano): Vietoj nurodytos recepte tešlos naudoju pirktinę, šaldytą, bandžiau mielinę. Pakuotėje būna 4 lapeliai, 1 kartui užtenka 2. Užtrunka 20 min su kepimu. Nė karto neliko nė kąsnelio, skanus, išbandykit!

10. Moliugų pyragas
http://www.manovirtuve.com/receptai/molic5abgo-pyragas

11. BANANŲ DUONA - LABAI SKANU IR SVEIKA (kepiau daug kartų)
http://www.jogosmityba.lt/pernokusiu-bananu-duona?page=&ingredient=114

12. Aguonų pyragas

2 kiaušiniai
1 stiklinė manų
1 stiklinė cukraus (ar mažiau)
1 stiklinė grietinės (galima ir natūralų jogurtą dėt)
1/2 stiklinės aguonų
šaukštas sviesto (aš dedu trubūt apie 30-50 gramų tirpinto sviesto)
šiek tiek kepimo miltelių

man 180 laipsnių orkaitėj kepa apie 20 min.

Komentarai (ne mano): Ir dar išmokau iškeptą ir atvėsusį pyraga, subadžiusi šakute ar dantų krapštuku, užpilti kondensuotu pienu. Gaunasi toks šlapais aguoninis, tiesiog super :) Bent jau man.
Aš kažkada neturėjau tiek manų, tai dėjau apie trečdalį stiklinės manų, o likusią stiklinės dalį - miltų, ir dar kokį šaukštą miltų, nes miltai ne tiek brinksta, kiek manai. Gavosi irgi labai gerai, mums net labiau patiko negu tik su manais.

13. Slyvų pyragas
http://prieskoniopasaka.blogspot.com/2012/09/slyvu-pyragas-su-karamelizuotais.html?m=1

14. Medaus tortas

Medutis :)

Reikia (iš tokios normos išeina 10 lakštų kurių užtenka dviem tortams, lakštus galima laikyti mėnesį):

3 kiaušinių
Medaus ir cukraus pagal skonį (aš dedu 5 didelius šaukštus medaus ir kelis šaukštus cukraus)
100 g sviesto (recepte yra margarinas, bet man skaniau ir sveikiau su sviestu)
3 maži šaukšteliai sodos (gerai nugesintos, pvz., actu)
5 stiklinės miltų (bet aš dedu tol, kol tešla išeina kočiojama)

Pertepimui (2 tortų):
500 g grietinėlės
500 g riebios grietinės
Indelio Rududu
Pusės citrinos sulčių
Kelių šaukštelių cukraus pudros

(pertepti galima tik su grietinėlė, tada jos reikės maždaug litro tortui, bet man su Rududu skaniau)

Lakštų gamyba:

Puodą padėti ant silpnos ugnies, jame sumaišyti visus produktus išskyrus sodą ir miltus. Maišyti gerai, kol bus vienalytė masė ir nesustoti, kad nesutrauktų kiaušinių. Tuomet supilti sodą ir vėl išmaišyti, o tada dėti miltus ir minkyti dar šiltą tešlą. Dabar "sparčioji dalis", kai suktis reikės labai greitai, todėl geriau, kad tuo metu mažus vaikus kažkas prižiūrėtų :)) Pasiruošti dvi skardas ir tris lakštus kepimo popieriaus. Įkaitinti orkaitę iki 250 laipsnių. Kol kaista, ant popieriaus lakštų iškočioti tešlos lakštus. Labai plonai, geriausia vis "pamatuojant" torto kepimo formos dugną - lakštas turėtų būti kiek didesnis, kad paskui būtų galima apipjauti pagal formą kraštus ir iš jų padaryti trupinius puošimui. Kai orkaitė įkais, kišti lakštą ir stebėti - tik paruduos, iškart traukti (tas įvyks per dvi minutes tikrai, gal net greičiau). Ištraukus vieną lakštą, dėti jį į lėkštę, kišti kitą skardą su lakštu, o ant atlikusio popieriaus greitai kočioti dar vieną lakštą. Kol iškočioji, jau būna laikas traukti iškepusį. Taip ir mainai skardas ir popierius, kol iškepa visi lakštai. Tikrai neblogas sportas :))

Kremui:

Išplakti grietinę (jei kartais neišsiplaktų, neišsigąsti, nieko tokio) ir gerai išmaišyti su Rududu. Aš viską darau su kombainu, bet galima ir rankom. Tada išplakti grietinėlę, prieš pabaigą suberti cukraus pudrą, dar paplakti, supilti citrinos sultis ir vėl paplakt. O tada į torto formą (nuimamais kraštais), dėti vieną lakštą, ant jo Rududu masę ir grietinėlę, tada vėl lakštą ir taip sluoksniuoti. Ant viršutinio lakšto aš dedu tik grietinėlę ir išlyginu. Laikyti parą arba dar geriau - dvi.

Papuošimas:

Iš nupjautų lakšto kraštų padaryti trupinius (aš tiesiog sumalu su kombainu, bet galima tarkuoti). Viršų apibarstyti smulkesniais trupiniais per sietelį, o šonus aplipinti rankomis. Tada galima pasidaryti trafaretų iš popieriaus ir per juos pabarstyti kakava ar cukraus pudra, arba ir tuo ir tuo :)

Tikrai labai skanus torčiukas ;)

Skanaus! :)

P.S. Visi pyragai yra arba mano išbandyti ir pamėgti arba rekomenduoti draugių ir dar tik planuoju juos išbandyt.

Keptas moliūgas su rikota ir saulėje džiovintais pomidorais
http://niamniammm.blogspot.com/2009/04/keptas-moliugas-su-rikota-ir-sauleje.html

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą