Turėk didelių sumanymų, bet džiaukis mažais malonumais.

Kelionės, vaikai, zumba, big data, slidinėjimas, gėlės, skanumynai, rankdarbiai ir kitos malonios smulkmenos.

Smagu, kad užsukot :)


2014 m. gegužės 13 d., antradienis

Savaitgalio išvyka į Baltarusiją: Minskas, pilys ir ledo ritulis


Negalėjau nepasinaudot proga be vizos nuvykti į Baltarusiją, kurioje vaikystėje daug smagių vasarų praleidau pas savo senelius kaime. Ir kur kiekvienais metais važiuodavom į Minską į atrakcionus. Ir štai, nusipirkę bilietus į ledo ritulį turėjom galimybę be vizos kirsti sieną.

Maršrutas (~550 km):
Vilnius-Medininkai-Alšėnai-Krėva-Minskas -Narutis (Naroč)-Kukliany-Lyntupy-Lavoriškės.

Išvykom ankstų šeštadienio ryto (apie 4 val), nes tikėjomės, kad bus latvių sirgalių eilės pasienyje, nes būtent šeštadienį ir buvo jų varžybas į kurias mes važiavom. Lietuvos siena kirtom greitai, o prie Baltarusijos maždaug per valandą, nors buvo apie 30 mašinų eilė, ir beveik visos LV numeriais. Bet tikrai, taip greitai ir efektyviai dirbančių Baltarusijos muitininkų aš nemačiau :)



Pirmas mūsų lankytinas objektas - Alšėnų pilies griuvėsiai, buvę didžiuliai Sapiegų rūmai, Povilo Stepono Sapiegos pastatyti 1610 m. Pilis turėjo šildymo sistemą, vandentiekį ir kanalizaciją, pilies menės buvo puoštos italų meistrų freskomis, grindys dengtos terakota. Prie pilies buvo iškasti trys ežerai, kurių dugnas išklotas plytelėmis. Sapiegų rezidencijoje buvo turtinga biblioteka ir paveikslų galerija. Tai buvo, viena gražiausių ir turtingiausių XVII a. LDK didikų rezidencijų

Vėliau pilis buvo kelis kartus perstatyta, tačiau Švedų tvano metu ji buvo apiplėšta ir padegta. Pilies dalis nebebuvo atstatoma. XIX a. ji atiteko Žabų giminei, o 1880 m. paskutinis pilies savininkas Gorbanovas išardė dalį sienų karčiamos statybai. 

Daugiau apie Alšėnų pilį:
http://www.miestai.net/forumas/showthread.php?t=10957
http://www4102.vu.lt/wp-content/upload/alsenu-pilis.pdf

Knygа:
Alšėnų pilies paslaptis, V. Karatkevičius (baltarusų rašytojas). Tik mažai ką bendro su šia pilim turi ;) Yra ir filmas pastatytas.






Apie 7.30 buvome prie Krėvos pilies liekanų.


Krėvos pilis. Tai viena ankstyviausių mūrinių Lietuvos pilių, statyta XIV a. pr. Kartu su Lydos pilimi buvo skirta saugoti Vilniaus prieigas iš Rytų pusės. Valdant Daumantui, Krėvos vietovė nusiaubta mongolų-totorių.
XIV-XV a. čia vyko aktyvūs politiniai įvykiai, tačiau nuo XVI a. pr. pilis prarado savo strateginę reikšmę.
XVII a. karų su Maskva metu pilis stipriai apgriauta. Krėva kentėjo I pasaulinio karo metais – per Krėvos miestą ėjo fronto linija, Krėvos pilis buvo vokiečių pusėje. Rusai pilyje įsitvirtinusius vokiečius apšaudė sunkiąja artilerija.
 Dabar Krėva – atokus Baltarusijos kaimas, žinomas dėl išlikusių kadaise garsios pilies griuvėsių.
Gediminas pilį paskyrė Algirdui, pastarasis savo sūnui Jogailai. Ji suvadino didelį vaidmenį Jogailos gyvenime. Čia 1385 m. rugpjūčio 14 d. sutarta dėl Krėvos unijos – Jogailos personalinės unijos su Lenkijos valstybe, kuri ilgainiui pradėta vadinti Krėvos unija.
Pagal Krėvos unijos aktą Jogaila įsipareigojo vesti vienuolikametę mirusio Lenkijos karaliaus Liudviko dukterį Jadvygą, krikštytis bei pakrikštyti visus Lietuvos gyventojus. Vesdamas Jadvygą Jogaila tapo Lenkijos karaliumi. Pasakojama, kad Jadvyga nenorėjusi tekėti už „pusamžio laukinio pagonio“, mat buvo girdėjusi, jog Jogaila – apaugęs plaukais ir su kanopomis. Tai esą pirtyje patikrinę ir paneigę Jadvygos pasiuntiniai.
Pagrindiniame pilies bokšte, dar vadinamame kunigaikščio bokšte, 1382 m. Jogaila čia įkalino LDK didįjį kunigaikštį Kęstutį ir jo sūnų Vytautą. Kęstutis šiame bokšte buvo nužudytas, o Vytautas, kaip manoma, persirengęs moteriškais darbužiais, paspruko. Kadais galingas 25 bokštas dabar tesiekia apie 17 metrų.
 Pilį griovė ne tik karai, bet ir vietiniai gyventojai: aplinkinių gyventojų ūkiniai pasistatyti iš pilies medžiagų.
(ištrauka iš http://www.delfi.lt/gyvenimas/laisvalaikis/po-baltarusija-ldk-pedsakais-foto.d?id=14653236)

Daugiau apie Krėvą: http://www.miestai.net/forumas/showthread.php?t=10903.

O štai mūsų kelios nuotraukos:

O čia fotografuota prieš saulę, todėl kokybė nukentėjo: pilies liekanos, vėjo jėgainės ir gandrai :)

Papusryčiavom sutvarkyto Krėvos upelio pakrantėje ir pasigrožėjom apylinkėm:


Ir štai apie 10 val buvom Minske, palikom mašiną prie pirmos metro storelės prie prekybos centro ir su metro iškeliavom į miestą. Puikiai sutvarkytą ir išpuoselėtą. Didingą ir žaliąjį. Su begale tulpių.
Internete radau paruoštą maršrutą ir juo pasinaudojom (http://govorim.by/minskaya-oblast/minsk/stati-o-minske/51355-dostoprimechatelnosti-minska.html):
Nepriklausomybės prospektas:

Tulpės Janki Kupala parke:





Gorkogo parkas:

Pergalės aikštė:


Vaizdas į Gorkogo parką:


Operos ir baleto teatras:

Ašarų sala su paminklu žuvusiems Afganistane:


Vaizdas iš salos (į naują miestą):


Į "senamiestį" (per karą Minskas buvo sugriautas, todėl tikro senamiesčio neturi):


Viršutinis miestas (rotušė, soboras, bažnyčia):

Einant toliau maršrutu kažkur tai:


Nepriklausomybės aikštė (čia papietavom, kur mums iš pradžių atnešė bulvinius blynus, po 40 min sriubą :):


Parke Čeliuskincev nesurizikavau pakartot vaikystės atrakcioną SUPER8 (amerikietiški kalneliai), bet už tai aplankėm Botanikos sodą, kuri labai nuvylė. Labiau panašus į laukinį parką...


O dabar bėgte į metro ir į Minsko arenos paieškas pasileidom. Visur metro žemėlapiai su stotelėm, bet niekur nenurodyta kokiu konkrečiai autobusu galima nuvykti (Nr.1), tai teko gerokai paieškot stotyje, nors viskas buvo elementariai paprasta: jis važiavo beveik pro visur kur mes jau buvo praėję...:)

Ir štai tikslas, Minsk-arena, talpinanti 15 000 žiūrovų:


Žiūrėjom varžybas Latvija-Suomija. Latviai laimėjo :) Pilna arena latvių buvo, buvo triukšminga ir azartiška, išbuvom iki galo, nors neplanavom:


Pasibaigus varžyboms dar kartą užsukom į univermagą ir grįžom prie mašinos (21 val.). Greitai išvažiavom iš miesto link Naručio (apie 155 km). Gerokai pabludijome Molodečne, ir dar daugiau kurortiniame miestelyje Naroč ieškodami viešbučio... Prie jo buvom apie 00.30.

Viešbutis viršijo visus mūsų lūkesčius, tikros 3*, nauja statyba, tvarkingas, malonus aptarnavimas. Valstybinis. Gyvenom dviese 2 kambarių Lux numeryje, kaina žmogui 70 Lt su pusryčiais. Būtų užtęlkę ir paprasto, bet buvom trise, ir užsakant telefonu mums pasiūlė trim šį numerį, o kai atvykom pasiūlė, trečiam asmeniui vienviečiame apsistot, bendroje sumoje kaina skyrėsi labai nedaug. Viešbutis "Naroč" - http://www.naroch.com/proghivanie/hotel/

Iki ežero 150 m:




Po pasivaikščiojimo pakrante išvažiavom aplankyt vaikystės kaimą ir užsukom į kapines:



17 val buvom prie namų Vilniuje.

P. S. Dar pakeliui neaplankėm Medininkų pilies (http://www.miestai.net/forumas/showthread.php?t=9947&page=7)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą